Oulunsalo Soi saa uuden taiteellisen johtajan

Mezzosopraano Virpi Räisänen on valittu Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2012 lähtien. Kiiminkiläislähtöisellä Räisäsellä on vahva tausta myös kamarimuusikkona, ja hän on toiminut viulistina muun muassa Hollannin radion sinfoniaorkesterissa ja Alankomaiden kamariorkesterissa.

Oulunsalo
Mezzosopraano Virpi Räisänen.
Virpi Räisänen

Kiiminkiläislähtöinen laulaja ja viulisti Virpi Räisänen on valittu META4 -jousikvartetin jälkeen Oulunsalo soi - Oulun seudun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi. Vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla debytoinut laulaja on noussut nopeasti päärooleihin eurooppalaisissa oopperatuotannoissa, sekä laulanut liedohjelmistoa että esiintynyt useiden orkestereiden solistina. Hänet tunnetaan myös uuden musiikin tulkitsijana, joka on kantaesittänyt kymmeniä häntä varten kirjoitettuja nykyteoksia. Räisänen asuu Hollannissa ja työskentelee sieltä käsin ympäri Eurooppaa.

Virpi Räisänen kertoo ottavansa iloisena vastaan vastuullisen kunniatehtävän omilla juurillaan. Oulunsalo Soin taiteellinen johtajuus tekee haaveista totta. Hän on jo pitkään toivonut, että tuoda tuntemiaan nimekkäitä taiteilijoita muualta Euroopasta myös kotiseudulle kuultavaksi. Räisänen on aloittanut festivaalityöhön valmistautumisen muun muassa kävijäkyselyjä lukemalla ja toteaa olevansa tyytyväinen nykyisen taiteellisen johdon jousikvartetti Meta4:n tekemään työhön:

- Otan tosissani sen, missä Meta4 on jo upeasti onnistunut: Oulunsalo Soissa taiteilijat ovat läsnä ja yleisö otetaan huomioon. Haluan festivaalin säilyvän pienenä ja kauniina.

Festivaali tunnetaan tavastaan ottaa haltuun kiinnostavia tiloja Oulun seudulla: vanhoja kirkkoja, navettoja ja nuorisoseurantaloja, joita ei varsinaisesti pidetä konserttisaleina. Myös Virpi Räisänen haluaa jatkaa festivaaliyleisöä ja esiintyjiä viehättävää linjaa. Sen verran hän voisi vetää kotiinpäin, että festivaalia levitettäisiin myös Oulun pohjoispuolelle.

- Haluaisin viedä jonkun konsertin myös lapsuuteni maisemiin eli kotikuntaan Kiiminkiin ja mummolan maisemiin Yli-Iihin. Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään neljännentoista kerran 6.-10. elokuuta.

Lähteet: YLE Oulu