1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruna

Tyrnävän perunaosaamista Tansaniaan

Pohjoissuomalainen perunaosaaminen kiinnostaa maailmalla. Oulussa järjestetään tulevana kesänä kansainvälinen konferenssi, jonne kokoontuu perunatutkijoita ympäri maailman. Tulevaisuudessa suomalaisten peruna-asiantuntijoiden tietämystä ja osaamista tarvitaan muun muassa Tansaniassa.

peruna
Tyrnävän perunaa.
YLE

Perunan viljelyllä on Suomessa pitkät perinteet. Oppi on monella tilalla siirtynyt isältä pojalle, sanoo Tyrnävällä perunatilaa pitävä Jari Matinolli.

- Meidän tila on ollut suvussa pitkään ja minä taidan olla yhdestoista tilaa viljelevä. Perunan viljelyä on tällä tilalla ollut jo pitkään. Nyt pari sukupolvea on keskittynyt vallan perunaan.

Kehitysmaissa, joissa ruuasta on suurin pula, perunan suosio viljelyskasvina kasvaa koko ajan. Suomalaista perunatietämystä ollaan nyt viemässä aina Tansaniaan asti, jossa ei ole pitkää kokemusta perunanviljelystä. Oulussa järjestetään tulevana kesänä kansainvälinen konferenssi, jonne kokoontuu perunatutkijoita ympäri maailman. Akatemiaprofessori Jari Valkonen Helsingin yliopistosta sanoo, että hankkeelle on saatu rahoitusta muun muassa ulkoministeriöstä.

- Suomen ulkoministeriö on myöntänyt rahoitusta, että Suomen perunaosaajat eli tutkijat, yritykset ja viljelijätkin työskentelisivät yhdessä tansanialaisten tutkijoitten ja alan ihmisten kanssa. Tavoitteena on saada Tansaniassa käyntiin kunnollinen perunantuotantosysteemi.

Perunalla on etunsa. Pieneltä maa-alueelta saa paljon syötävää ruokaa, se ei tarvitse paljon vettä, eikä kuivuus voi viedä koko satoa. Ja muutakin hyötyä perunasta löytyy, sanoo Jari Valkonen.

- Perunaa pystytään säilyttämään perunana alkeellisessakin himmeän valon varastossa pari kuukautta. Bataatteja ja kassavaa ei voi säilyttää kuin muutaman päivän. Ne eivät säily.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi