Yksityiskoulu tarjoaa vaihtoehdon

Yksityiskoulut ovat olennainen osa suomalaista koulumaailmaa. Niitä on kaikkiaan yli 80. Vanhimmat perinteikkäät lukiot ovat reilusti yli satavuotiaita. Itä-Suomessa toimii puolenkymmentä pientä yksityiskoulua, jotka antavat perusopetusta valtion virallisella luvalla ja rahoilla.

yksityiskoulut
Tyttö juoksee koulun pihalla.
YLE / Ari Haimakainen

Esimerkiksi Joensuun steinerkoulu ja Liperissä toimiva Adventtikirkon Siikasalmen koulu tarjoavat joko pedagogisen tai ideologisen vaihtoehdon kunnallisille peruskouluille.

Joensuun steinerkoulu aloitti kotiopetusluvalla ja kannatusyhdistyksen keräämillä euroilla vuonna 2004. Viiden vuoden kuluttua koulu sai valtion luvan ja rahoituksen.

Ollin oppivuodet olivat raatamista ja epävarmuudessa elämistä, mutta nyt paistaa aurinko. Syksyllä oppilaita on 60, ja usko jatkoon on vahva, kertoo koulun kannatusyhdistyksen perustajajäsen Anu Lehtola-Donner.

- Meillä on hyvä talouspohja ja oppilaspohja. Ja yhteydet Joensuun kaupunkiin toimivat hyvin. Me ajattelemme, että meillä olisi mahdollisuus saada vakituinen lupa.

Joensuun steinerkoulu sai määräaikaisen valtioneuvoston luvan vuonna 2009. Uusi hakemus lähtee pian postiin.

Kyläkoulu keskellä kaupunkia

Steinerkoululaisen päivä on normaalia toiminnallisempi ja taiteellisempi. Joensuussa myös puitteet poikkeavat tavallisesta kaupunkikoulusta. Opinahjo toimii Mutalan vanhassa koulurakennuksessa, jolla on ikää yli 100 vuotta.

- Meillä on yhdysluokat eli ykkönen ja kakkonen sekä kolmonen ja nelonen kulkevat yhdessä. Sillä tavalla kuljetaan aina seiskalle ja kasille. Ysillä pyritään siihen, että se on pelkästän oma luokka, rehtori Satu Fredrikson kertoo.

- Olemme kyläkoulu keskellä kaupunkia, rehtori jatkaa.

Kristillinen eetos

Myös yksityiselle kristilliselle koululle on paikkansa. Sen todistavat Liperissä toimivan Adventtikirkon Siikasalmen koulun lähes 60 oppilasta ja pysyvä lupa.

Rehtori Jari Kerosen mukaan vaihtoehtoisia kouluja tarvitaan nykymaailmassa, jossa elää usko talouskasvuun ja menestykseen, mutta ei nähdä eriarvoistumista ja ihmisten pahoinvointia...

- Sen takia kristillisellä koululla on paikkansa, että lapset ja nuoret voivat saada sellainen lähtökohdan elämälleen, että elämässä on toisenlalsiakin arvoja olemassa kuin vallitseva kulttuuri antaa, Keronen sanoo.

Siikasalmen koulussa on 56 oppilasta. Heistä valtaosa on liperiläisiä lapsia.

Yksityisten iso kirjo

Yli 80 yksityiskoulun joukkoon mahtuu hyvin erilaisia oppilaitoksia.

Valtaosa on yleissivistäviä suomenkielisiä kouluja, joista moni on perinteikäs opinahjo. Esimerkiksi maamme vanhin suomenkielinen yhteiskoulu, vuonna 1886 perustettu Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, on yksityiskoulu.

Helsingin lukiolaisista noin 40 prosenttia opiskelee yksityisissä kouluissa.

Yksityiskoulujen joukossa on myös aikuislukioita, kielikouluja, kristillisiä kouluja ja erityiseen kasvatusopilliseen järjestelmään, kuten steinerpedagogiikkaan perustuvia kouluja.

Yksityisessä lukiossa ja peruskoulussa opiskelu on maksutonta samalla tavalla kuin kuntien tai valtion ylläpitämissä oppilaitoksissa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Jouki Väinämö