Puolustusvoimat moittii Sisun kuorma-autojen laatua

Maavoimien Materiaalilaitoksen esikunta haluaisi lopettaa yhteistyön kuorma-autovalmistaja Sisu Auton kanssa. Materiaalilaitoksen muistion mukaan Sisu Defense Oy:n toimittamien kuorma-autojen laadussa on paljon huomautettavaa.

Kotimaa
Sisu-maastokuorma-auton hyttiosa kuvattuna sivulta sateisena päivänä.
Puolustusvoimat on tyytymätön uusien Sisu-sotilaskuorma-autojen laatuun.

Suomalainen autovalmistaja Sisu Auto on ollut puolustusvoimien tärkeimpiä kuorma-autontoimittajia 1930-luvulta saakka. Nyt yhteistyö näyttää ajautuneen kriisiin.

Maavoimien Materiaalilaitoksen tekemän muistion mukaan maastokuorma-autojen toimituksessa ja laadussa on ollut vakavia puutteita jo jonkin aikaa. Materiaalilaitoksen esikunnan muistio paljastaa, että puutteet liittyvät erityisesti ajoneuvojen turvallisuuteen, kuten autojen käynnistymiseen, akkujen kestävyyteen sekä näkyvyyteen ohjaamosta.

Hallitusneuvos Jouko Tuloiselan mukaan tilanne on puolustusministeriön tiedossa.

- Sisu on ollut yksi keskeinen puolustusvoimien maastoajoneuvojen toimittaja. Sisun ajoneuvotoimituksissa on viime aikoina ollut viivettä, ja puolustusvoimilla on ollut huomauttamista ja reklamaatioita yrityksen toimituslaatuun nähden, Tuloisela lausuu.

Tuloiselan mukaan asia Sisun kanssa on kesken, eikä ongelmia haluta ministeriöstä yksilöidä tarkemmin.

Perheyritys Sisu Defence ei purematta niele väitteitä laatupuutteista.

Hallituksen puheenjohtaja Olof Elenius toteaa YLE Uutisille, että Sisu on toimittanut autot tilauksen mukaan.

- Asiakkaan pitää kertoa vaatimukset ennen sarjatuotannon aloittamista, lausuu Olof Elenius.

Materiaalilaitos: Ongelmien taustalla mutkikas konsernirakenne

Maavoimien Materiaalilaitoksen tekemässä muistiossa sotilasajoneuvojen toimituksesta vastaavaa Sisu Defence Oy:tä suomitaan kuitenkin kovin sanoin. Materiaalilaitos jopa suosittaa, ettei Sisu Defence Oy:ltä tilattaisi ajoneuvoja lainkaan.

Puolustusministeriö muistuttaa, ettei sopimuksia noin vain irtisanota.

- Onhan Sisullakin tässä oma roolinsa. Ei tällaista hankinta-asiaa noin vain pystytä keskeyttämään. Heillä on varmasti oma painava sanansa tähän, sanoo puolustusministeriön hallitussihteeri Iikka Marttila.

Puolustusvoimat on hankkinut Sisulta viime vuosina yli 50 miljoonan euron arvosta erityyppisiä maastokuorma-autoja. Yhtiön on tarkoitus toimittaa loput noin 300 ajoneuvoa käsittäneestä tilauksesta vielä tämän vuoden aikana.

Aiemmin valtionyhtiönä ja tätä nykyä perheyrityksenä toimiva Sisu-konserni on viime vuosina ulkoistanut tai myynyt valtaosan toiminnoistaan.

Maavoimat arvioi muistiossaan, että yksi syy yhtiön toimitus- ja laatuongelmiin voi olla monimutkainen konsernirakenne. Sisu-konserni koostuu ainakin kuudesta eri yhtiöstä, joista yksi on Sisu Defence Oy.

Valtio luopui omistuksestaan alun perin Suomen Autoteollisuus -nimeä kantaneesta Sisu Autosta vuonna 1996.

Lähteet: YLE Uutiset