Suomalaisten ufohavainnot yleistyvät jatkuvasti

Suomessa tehdään jatkuvasti uusia ufohavaintoja. Alan harrastajille tulee vuosittain satoja havaintoja tunnistamattomista kohteista, joista suurin osa saa kuitenkin luonnollisen selityksen. Ufopiireissä epäillään, että puolustusvoimat salaa omia ufohavaintojaan.

Kotimaa
Lasse Ahonen tutkii ufohavaintokuvaa
Yle
Miehen käsi osoittaa ufohavaintoa tietokoneen ruudulla.
Suomalaisten ufohavainnot ovat jatkuvasti lisääntyneet.

Tyypillinen ufohavainnon kohde on hämärällä taivaalla oudosti liikkuva kirkas valoilmiö. Tämän enempää ei ilmiöstä usein pysty edes jälkeenpäin sanomaan, kertoo jyväskyläläinen Lasse Ahonen.

UFO-Finland ry:n varapuheenjohtajana toimiva Ahonen tietää, mistä puhuu, sillä hän on harrastanut ufotutkimusta jo 46 vuotta. Pelkkä ufoa esittävä kuva ei hänelle riitä.

- Kuvista tarvitaan aina perustiedot. Pelkkiä kuvia on netti pullollaan.

Planeettoja ja roskia

Suomalaisten ufohavainnot ovat viime vuosina jatkuvasti lisääntyneet. Kahdelle alan järjestölle, Suomen Ufotutkijoille ja UFO-Finlandille, tulee vuosittain jo yhteensä kolmisensataa havaintoa. Niin sanottuja kovia havaintoja niiden joukossa on kuitenkin vain harvoin.

- Havainnon tekijä on monesti tyytyväinen jo siitä, että hänet otetaan huomioon ja että havainto saa jonkinlaisen selityksen. Se, onko kyseessä luonnollinen selitys vai jääkö se avoimeksi, onkin jo toinen juttu.

Oudolta vaikuttava valoilmiö saattaa aiheutua lentokoneen laskeutumisvaloista tai planeetasta. Kyse voi olla myös jonkinlaisesta heijastuksesta tai jopa roskasta kameran linssissä. Ufotutkijoiden mukaan valtaosalle ilmiöistä löytyykin luonnollinen selitys.

Pieni osa ilmiöistä jää kuitenkin avoimeksi. Osa ufoharrastajista uskoo, että kyse voi olla jopa avaruusolentojen vierailuista.

- Kaikki vaihtoehdot on tässä vaiheessa pidettävä tarkasti mielessä ja avoimena, Ahonen myöntää.

Puolustusvoimien ufohavainnot puhuttavat

Useissa maissa on viime vuosina julkistettu aiemmin salassa pidettyjä tietoja viranomaisten keräämistä ufohavainnoista. Vastaavanlaisia tietoja on kerätty myös Suomessa, jossa viranomaisten tekemiä selvityksiä on arkistoitu Sota-arkistoon. Atso Haapanen on koonnut näistä tapauksista vuonna 2009 kirjan Puolustusvoimien ufohavainnot 1933-1979.

Ufoharrastajien keskuudessa on nyt erimielisyyttä siitä, onko puolustusvoimilla - ja erityisesti ilmavoimilla - hallussaan tätä uudempaa materiaalia.

- En usko, että ilmavoimissa on olemassa mitään ufomappia, sanoo Suomen Ufotutkijoiden tutkimuspäällikkö Björn Borg.

Borg ei myöskään usko, että ilmavoimat salaisi asiassa mitään. UFO-Finlandin varapuheenjohtaja Ahonen on eri mieltä.

- Pidän erittäin todennäköisenä, että havaintoaineistoa on olemassa.

Ahonen perääkin nyt asiassa avoimuutta.

- Olisiko Suomenkin puolustusvoimien nyt aika siirtyä 2000-luvulle ja lisätä tässä suhteessa avoimuutta monien muiden maiden esimerkin mukaan, hän kysyy.

Ilmavoimat: vuosittain 2- 4 tarkastusta

YLE Uutiset kysyi asiasta myös ilmavoimien esikunnasta. Ilmavoimien mukaan tietoja havainnoista ei salata.

- Kansalaisten tekemiä havaintoja on tarkastettu esimerkiksi valvontatiedoista noin 2-4 kertaa vuositasolla, kertoo tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki lähettämässään sähköpostissa.

Malkamäen mukaan palautetta tulee lähinnä erityyppisistä valoilmiöistä, esineistä harvemmin.

- Pääsääntöisesti havainnot liittyvät ns. ilmakehän ilmiöihin, kuten meteoriitteihin ja esimerkiksi avaruusromun palamiseen ilmakehässä.

Ilmavoimien mukaan sen omat lentäjät eivät ole tehneet ufohavaintoja.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Niiranen