1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tulvavalleja avataan New Orleansin suojelemiseksi

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat avanneet Mississippijoen tulvapadon vähentääkseen New Orleansia uhkaavan veden määrää. Samaan aikaan naapuriosavaltiossa Texasissa on rutikuivaa.

Nyt avattu Bonnet Carre -tulva-aukko johtaa Mississippin tulvan kohti Pontchartrainjärveä ja edelleen Meksikonlahteen.

Jos tämä toimenpide ei auta, Mississippin alajuoksulla on vielä yksi mahdollinen tulva-aukko, nimeltään Morganza. Sen avaaminen tuhoaisi kuitenkin asuttuja alueita ja suuren alan Louisianan viljavia peltoja.

Viikkoja kestäneet rankkasateet yhdessä lumen sulamisen kanssa ovat nostaneet mahtavan Mississippin korkeimmilleen sitten 1930-luvun. Useita pikkukaupunkeja on veden vallassa ja satoja ihmisiä evakuoitu joen varrelta.

Suuret kaupungit ovat kuitenkin säästyneet tuhoilta. Esimerkiksi Memphisissä on pelätty mm. Elvis Presleyn asuintalon Gracelandin puolesta. 17,7 metriä korkeat tulvavallit ovat kuitenkin pitäneet.

Sateet ovat nyt tauonneet, mikä helpottanee tulvaongelmaa.

Texasin toukokuu on rutikuiva

Louisianan naapuriosavaltio Texas kärsii puolestaan kuivuudesta. Toukokuun pitäisi olla Texasin sateisin kuukausi, mutta tänä vuonna sateita ei ole tullut. Viimeksi Texasissa oli mainittava sade viime vuoden elokuussa.

Suuri osa Texasia on muutenkin hyvin kuivaa, mutta useimmiten sadetta saadaan ainakin sen verran, että maanviljely onnistuu ilman keinokastelua.

Osavaltion keskimääräinen sademäärä lokakuusta huhtikuuhun on 144 milliä. Esimerkiksi Houstonissa on saatu vain 15 prosenttia tästä sademäärästä.

Säätieteilijöiden mukaan ilmastoero äärimmäisen kuivan Texasin ja tulvivan keskilännen välillä on tänä vuonna poikkeuksellisen suuri. Sateisuuden muutokset selittyvät tutkijoiden mukaan La Nina -sääilmiöllä.

La Nina on parhaillaan väistymässä. Kesän aikana Texasissa palattaneen tavanomaiseen sateisuuteen, tutkijat uskovat.