Lipponen jyrisi Eurooppa-päivän tapahtumassa

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) on arvostellut jyrkästi Euroopan unionia johtajuuden puutteesta. Helsingissä Kampintorilla järjestetyssä Eurooppa-päivän tapahtumassa keskusteluun osallistunut Lipponen patisti Suomen puolueita viemään Portugalin tukipaketista päättämisen pikaisesti puheenjohtajatasolle.

talous
Paavo Lipponen
YLE

Lipponen arvosteli erityisesti EU-presidentin Herman Van Rompuyn toimintaa.

- Mitä varten meillä on Euroopan unionissa niin sanottu Eurooppa-neuvoston presidentti, jos hän ei kykene avaamaan suutaan silloin, kun eurooppalaiset arvot ovat uhattuina? Tämä näkyy mustalaiskysymyksessä ja Romanian kysymyksissä sekä siinä, että Euroopassa on selkeitä äärioikeistolaisia ilmiöitä esimerkiksi Unkarissa. Kyllä näistä pitää olla jotain sanottavaa eurooppalaisilla johtajilla, Lipponen arvosteli toimittajille keskustelutilaisuuden jälkeen.

Lipposen mukaan äärioikeistolaisia on päässyt nyt myös Suomen eduskuntaan.

- Suomessakin äärioikeistoa on asettunut eduskuntaan, mutta ei siellä ole mitään äärioikeistolaista puoluetta. Tämä ilmiö pitää eristää eikä heille pidä antaa tuumaakaan periksi, Lipponen ohjeisti ja kehotti "enemmistöä astumaan esiin".

Hän totesi, että jo 1930-luvulla maassamme nähtiin, ettei äärioikeistolle ole sijaa.

Lipponen arvosteli suomalaisia puoluejohtajia piilottelusta Portugalin tukipaketin poliittisessa hoidossa, ja erityisesti suurimman puolueen puheenjohtaja, hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) joutui tässä Lipposen arvostelun kohteeksi.

- Nimenomaan näiden neuvottelujen vetäjän (Kataisen) vastuulla on se, että rakennetaan tarvittava luottamus, jotta saadaan ratkaisuja aikaan. Se on silloin suurimman puolueen puheenjohtaja, jonka on puheenjohtajatasolla hoidettava nämä asiat. Muuten tästä ei tule mitään - ei tule hallitustakaan.

Lipponen osallistui keskusteluun, jossa olivat myös entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja väistyvä oikeusministeri Tuija Brax (vihr.). Keskustelun jälkeen erityisesti Lipponen joutui median huomion keskipisteeksi.

Lähteet: YLE Uutiset