Asevelvollisuudesta luopumista suunnitteleva Taiwan lykkää aseostoja

Taiwan on lykkäämässä Yhdysvaltojen kanssa tehtäviä suuria asekauppoja, kertoivat paikalliset viestimet tiistaina. Säästetyillä rahoilla maa valmistautuu asevelvollisuudesta luopumiseen.

Ulkomaat

Asehankinnoissa Taiwania hiertää myös korkea hinta ja tyytymättömyys Yhdysvaltojen hidasteluun kauppojen hyväksymisessä. Yhdysvaltojen hallitus myönsi viime vuonna luvan Patriot-ilmatorjuntaohjusten ja Black Hawk -kuljetushelikopterien vientiin. Paketin arvo on noin 4,5 miljardia euroa.

Aseostojen lykkäämisestä kertoi puolustusasioihin erikoistunut veteraanipoliitiikko Lin Yu-fang. Taiwanin puolustusministeriö ei heti kommentoinut asiaa.

Taiwanilaisviestimien mukaan aseostoja aiotaan nyt lykätä vuosikymmenen loppupuolelle. Säästyneillä rahoilla maan asevoimat palkkaa ammattisotilaita, sillä Taiwan aikoo paikallisten viestimien mukaan lähivuosina luopua asevelvollisuudesta.

Yhdysvallat on Taiwanin tärkein asetoimittaja. Saarta kapinallisena maakuntanaan pitävä Kiina on toistuvasti varoittanut ulkovaltoja Taiwanin aseistamisesta.

Lähteet: AFP