Äitienpäivänä hurjastellaan liikenteessä

Kaikista vuoden päivistä äitienpäivänä ajetaan useimmiten ylinopeutta. Liikenneasiantuntijan mukaan eräitä syitä äitienpäivän pompahtamiseen tilaston kärkeen saattavat olla esimerkiksi keväinen vuodenaika ja talvirajoitusten poistuminen sekä se, ettei raskas liikenne häiritse teillä nautiskelevia sunnuntaikuskeja.

Kotimaa
 .
YLE / Ari Vihanta

Liikenneviraston 400 mittausaseman miljooniin vuosittaisiin havaintoihin perustuvat nopeusmittaukset kertovat, että vuodesta toiseen juuri äitienpäivänä ylinopeuksien osuus on suurin koko maassa. Satunnaisuus ei ole enää mahdollista, liikenneasiantuntija Jorma Helin Liikenneturvasta huomauttaa.

Kolarien määristä äitienpäivänä Liikennevirastolla ei ole tietoa. Se vaatisi Helinin mukaan erityistarkastelun, mutta todennäköisesti nopeus korreloi kolarien määrän kanssa.

Hurjastelu haittaa turvallisuutta ja ajomukavuutta

Liikenteen sääntöjä noudattamalla säästyttäisiin yhä kymmeniltä kuolonkolareilta joka vuosi. Kun nopeus kasvaa, havaintojen ja päätösten tekoon jää vähemmän aikaa ja auton liikkumiseen liittyvät voimat kasvavat. Myös pysähtymismatka pitenee ja ohitus- sekä muiden ajotapavirheiden määrä lisääntyy.

Liian suuri nopeus myös heikentää ajomukavuutta. Etenkin vilkkaassa liikenteessä ajaminen tulee rasittavaksi, kun vuoron perään kiihdytetään, jarrutetaan ja kytätään ohituspaikkoja.

Kysy neuvoa äidiltä

Naiset ovat liikennekäyttäytymiseltään ja asenteiltaan usein miehiä turvallisuustietoisempia. Autoilevien naisten ajotyyli on rauhallisempi, varovaisempi, huomaavaisempi ja vähemmän aggressiivinen kuin miesten.

Naiset siis tuntuvat tietävän miehiä paremmin, että oma ajokäyttäytyminen, turvalaitteiden käyttö ja päihteetön liikenne takaavat turvalliset kilometrit. Ehkä ajovihjeitä kannattaisikin tänä äitienpäivänä kysyä äidiltä?

Lähteet: YLE Keski-Suomi