1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoliikunta

Liikunnan puute maksaa miljardeja

Liikkumattomuudesta on tullut kallis kansantauti Suomelle. 90 prosenttia aikuisista liikkuu liian vähän, mistä aiheutuu vuositasolla kuuden miljardin euron vahingot.

kuntoliikunta
Maakuntavaltuutettu Yrjö Sorvari puristaa täysillä tehoilla Kunnon kapinassa.YLE / Jarmo Nuotio

Kainuun maakuntavaltuusto aloitti Kunnon kapinan menemällä kuntotestiin. Esimerkin toivotaan herättävän paitsi valtuutetut myös muut kainuulaiset jälleen liikkumaan.

Kainuulaisia herätellään katkaisemaan liikkumattomuuden putkea valtuutettujen näyttämän esimerkin avulla. Kaikki kunnanvaltuustot on haastettu Kunnon kapinaan, ja ensimmäisinä esimerkkiä näyttivät maakuntavaltuutetut marssimalla kehon koostumusmittaukseen ja puristustestiin. Ensimmäisenä jonossa ollut Yrjö Sorvari ähkäisi puristustestissä ja tunnusti sen jälkeen, että ei liiku tarpeeksi.

- Melko huonosti harrastan liikuntaa, valitettavasti on tullut laiminlyöntejä. Ehkä suunnistusta jonkin verran kesäisin ja talvella lentopalloa, siinä se on liikunta.

Sorvari ei ole liikkumattomuutensa kanssa yksin. Vain yksi kymmenestä aikuisikäisestä suomalaisesta liikkuu riittävästi, sanoo UKK-instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari.

- Nykyisellään hallitusohjelmissa puhutaan, miten työuria pidennetään. Kukaan ei kuitenkaan uskalla vielä edes arvata, miten tämän päivän kaksikymppinen nykytilassaan, ylipainossaan ja huonossa kunnossaan jaksaa työuransa kulkea edes nykyisten säädösten mukaisesti.

Kiireinen elämänrytmi ei anna tilaa liikkumiselle

Vasankari arvioi, että työelämän kiireisyyden takia raja oman elämän ja työn välillä on hämärtynyt. Aikaa tai mielenkiintoa ei näytä riittävän omasta itsestä huolehtimiseen. Hyvää ei lupaa sekään, että lapset kuljetetaan kouluun tai harrastuksiin perheen kakkos- tai kolmosautolla mieluummin kuin annetaan kävellä, kuten ennen tehtiin.

Liikkumattomuus myös maksaa, ja hurjasti. Suorat kulut Suomessa ovat noin kuusi miljardia euroa, ja vähäväkisessä Kainuussakin kymmeniä miljoonia euroja joka vuosi. Välillisiä kuluja ei ole edes laskettu. Liikkuminen on tietysti jokaisen oma asia, mutta toisaalta myös kaikkien yhteinen juttu, jossa kunnan ja työpaikkojen tulisi kannustaa liikkumiseen.

- Avataanko ensin talvella lumisateen jälkeen tiet autoille vai kevyen liikenteen väylät jalankulkijoille? Kumman pitää liukastella? Ymmärrän, että siinä on ehkä jonkin verran joku vakuutusmatematiikkakin puoltamassa toiseen suuntaan, mutta näistä arkisista kysymyksistä me puhutaan.

Lähes kaikkea kannattaa harrastaa

Toki ainakin yksi kymmenestä aikuisesta liikkuu, osa myös paljon. Yksi heistä on maakuntavaltuutettu Yrjö Puurunen. Hänellä on kelpo resepti kuntoiluun.

- Kaikki mahdollinen mitä on, kyllä se kunto sillä pysyy. Ulkoilmajuttujen harrastuksen lisäksi arvostan iän mukana entistä enemmän sitä, ettei valvo liikaa. Kalastuksen yhteydessä pitää tietysti valvoa, mutta kaiken näköinen semmoinen humputtelu pitää heittää vähemmälle.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi