1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot

Mäntypistiäistä odotellaan jännityksellä

Metsää tuhoavien mäntypistiäisten leviäminen Kalajokilaakson eteläosissa selviää touko-kesäkuussa, jolloin toukat jälleen ilmestyvät. Toukkien luonnollinen vihollinen, virus, on voinut vähentää kantaa.

Tuhohyönteisten aiheuttamat metsätuhot
Mäntypistiäisen toukkia
Yle Keski-Suomi / Matti Myller

Viime kesänä ruskomäntypistiäiset vaurioittivat metsiä erityisesti Sievissä ja Kalajoella sekä myös Ylivieskassa, Alavieskassa ja Nivalassa. Projektineuvoja Jaakko Isomaa Kalajokilaakson metsänhoitoyhdistyksestä kertoo, etteivät viime talven pakkaset riittäneet vähentämään pistiäistoukkia.

- Pistiäisen muna tuhoutuu vasta 40 asteen pakkasessa ja silloinkin kovan pakkasen on jatkuttava useampia päiviä, kertoo Isomaa.

Sen sijaan toukkien luonnollinen vihollinen, virus, on voinut vähentää kantaa, sillä viime kesänä toukat katosivat metsistä jo ennen normaalia koteloitumisaikaa.

- Pieniä toiveita tässä nyt olisi, että kun viime kesänä toukat yhtäkkiä hävisivät kesken kesän, niin asialla olisi monisärmiövirus. Kyseessä on pistiäisten luontainen vihollinen joka iskee yleensä kun kanta kasvaa suureksi. Toisaalta koteloitumisen aikatauluun on voinut vaikuttaa hyvä, lämmin kesäkin mutta se nähdään kuukauden sisään mikä tilanne on, laskee projektineuvoja Jaakko Isomaa.

Ruskomäntypistiäinen aiheuttaa männyille kasvutappioita mutta ei yleensä kokonaan tapa puuta. Lannoituksella puuston toipumista voidaan nopeuttaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi