1. yle.fi
  2. Uutiset

Microsoft ostaa Skypen

Tietotekniikkajätti Microsoft ostaa internetpuhelujen uranuurtajan Skypen kuudella miljardilla eurolla. Yhtiöt vahvistivat kaupan tiistaina. Kauppa on Microsoftille yhtiön 36-vuotisen historian suurin. Kaupan arvioidaan voivan tulevaisuudessa vahvistaa Microsoftin ja Nokian yhdessä valmistamia kännyköitä.

talous
Skypen logo
Katso, mitä analyytikot sanovat kaupasta.

Microsoft maksaa tappiota tekevästä Skypesta 8,5 miljardia dollaria eli noin 6,1 miljardia euroa. Kauppahintaa pidetään kovana, sillä vielä muutama vuosi sitten yhtiön hinta oli pari miljardia euroa.

Skype perustettiin vuonna 2003. Muun muassa verkkohuutokaupasta tunnettu eBay osti Skypen vuonna 2005 ja myi sen edelleen varainhallintayhtiö Silver Lakelle vuonna 2009.

Skypen markkinaosuus tietokonevälitteisistä videopuheluista on 40 prosenttia. Skypellä on noin 663 miljoonaa käyttäjää.

- Skype on ilmiömäinen palvelu, jota miljoonat ihmiset ympäri maailmaa rakastavat, Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer suitsutti.

Skypesta tulee Microsoftin uusi osasto ja Skypen toimitusjohtajasta Tony Batesista osaston johtaja, joka raportoi Ballmerille.

Kauppa voi vahvistaa Nokia-Microsoft-yhteistyötä

Analyytikkojen arvion mukaan Skypen siirtyminen Microsoftin haltuun voi näkyä myös Nokian ja Microsoftin tulevaisuuden puhelimissa.

- Windows phone -käyttöjärjestelmä on ehkä hieman alakynnessä ominaisuuksiltaan. Skypen tuominen siihen voisi tuoda mielenkiintoisia, kilpailukykyisiä uusia ominaisuuksia Microsoftin Windows phone -käyttöjärjestelmiin ja sitä kautta hyödyttää myös Nokiaa, sanoo Inderes osaketutkimusyhtiön Nokia-analyytikko Mikael Rautanen.

Muuten Rautasta arveluttaa Skypesta maksettu hinta.

- Suurin riski on se erittäin suuren ylihinnan maksaminen. Toinen riski on se, että pystytäänkö Skype integroimaan halutulla tavalla Microsoftin palveluihin. Pystytäänkö siitä luomaan käyttäjiä kiinnostava palvelukokonaisuus, Rautanen arvioi kauppaa.

Ymmärrystä kauppa saa siinä, että Microsoftin pitää pystyä vahvistamaan asemiaan internet-palveluissa ja mobiilipalveluissa kilpailussa Googlea tai Applea vastaan.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP

Lue seuraavaksi