Hyppää sisältöön

Suomalaisprofessorille tunnustus Ruotsin kuninkaalta

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski on tänä iltana vastaanottanut Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian myöntämän Crafoord-palkinnon. Crafoord-palkinto jaettiin tänä vuonna biotieteille. Palkinnon professori Hanskille ojensi Tukholmassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Kuninkaallisen tiedeakatemian tiedottajan mukaan suomalaisprofessori oli otettu saamastaan tunnustuksesta. Puheessaan Hanski painotti, kuinka tärkeätä on huomioida luonnonlakien syy-seuraussuhteet.

Ilkka Hanski toimii Helsingin yliopiston metapopulaatiobiologian huippuyksikön johtajana. Hän on tuottanut uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää, kun tutkitaan miten kaupungistuminen, metsien hävittäminen ja ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet eläimiin ja kasveihin.

Uraauurtava tutkimus ja yli 30 vuotta jatkunut elämäntyö ovat Ruotsin tiedeakatemian perusteluiden mukaan tehneet Ilkka Hanskista yhden maailman johtavista ekologeista.

Crafoord-palkinto on suuruudeltaan neljä miljoonaa kruunua, eli noin 450 000 euroa. Tiedeakatemia on vuosittain jakanut Crafoord-palkinnon Nobeleiden ulkopuolelle jääville tieteenaloille. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1982.