Osa paperialan toimihenkilöistä jatkaa lakkoa kesäkuuhun

Stora Enson, Eforan ja Metsäliiton useiden toimipaikkojen toimihenkilöt jatkavat lakkoilua 9. kesäkuuta asti, kertoo työntekijöitä edustava Ammattiliitto Pro. Paperialan toisen lakon piti loppua huomenna keskiviikkona. Metsäteollisuuden toimihenkilöt ovat lakkoilleet eri yrityksissä useaan otteeseen huhtikuun alusta lähtien.

talous

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden kolmannen lakon piti alkaa tämän viikon torstaina ja jatkua kaksi viikkoa 26. toukokuuta asti. Lakkoon osallistuu 1 200 UPM:n ja Sappin toimihenkilöä. Sappin työntekijät ovat päättäneet aikaistaa lakon alkamista päivällä keskiviikkoon. UPM:n Kymin tehtaan toimihenkilöt menivät lakkoon jo tänään tiistaina.

Ammattiliitto Pro mukaan parhaillaan käynnissä olevaa Stora Enson, Eforan ja Metsäliiton eri toimipaikkojen lakkoa pidennetään kesäkuuhun, koska yritykset ovat yrittäneet kiertää lakon vaikutuksia rikkurityövoimalla. Sappin ja UPM:n lakkojen aikaistaminen johtuu samasta syystä.

Työnantaja Metsäteollisuus ry tuomitsee lakot laittomiksi työtaistelutoimiksi, sillä Pro ei ole noudattanut 14 päivän ilmoitusaikaa, jonka laki työriitojen sovittelusta määrää. Metsäteollisuus kiistää rikkurien käytön ja toteaa, että työnantajalla on velvollisuus muita työntekijöitä kohtaan pitää tehtaat käynnissä.

Työkiistan osapuolet tapasivat valtakunnansovittelijan johdolla viime viikon tiistaina, mutta sopua ei tuolloin löytynyt. Molempien osapuolten mukaan kovin kiista koskee palkkausjärjestelmän kehittämistä.

Mikäli osapuolten välille ei löydy sopua neljäs toimihenkilölakko uhkaa alkaa 19. toukokuuta ja kestää 9. kesäkuuta. Pro kertoo, että kaikki suuret paperiteollisuuden konsernit, UPM-Kymmene, Sappi, Metsäliitto sekä Stora Enso ja Efora, ovat yhtä aikaa lakon piirissä 19. - 26. toukokuuta välisenä aikana.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus