Valmennuskursseja tarjotaan yhä nuoremmille

Yliopistojen paineet vähentää pääsykokeita lisäävät ylioppilaskirjoitusten merkitystä. Yhä useampi lukiolainen hakee apua pääsykokeisiin valmennuskursseilta.

Kotimaa

Maksullisia abikursseja on tarjottu 2000-luvun vaihteesta lähtien, mutta vasta viime vuosina niiden suosio on lisääntynyt merkittävästi. Valmennustiimi Eximia ja Valmennuskeskus ovat alan tärkeimpiä toimijoita. Eximian toimitusjohtaja Markku Korhonen kertoo, että viiden vuoden aikana abikurssien kysyntä on kaksinkertaistunut. Toistaiseksi niiden osuus liikevaihdosta on viidennes, mutta osuuden odotetaan kasvavan, mikäli yliopistojen pääsykokeet vähenevät.

Paine yliopistojen pääsykokeiden vähentämiseksi on kova. Tänä vuonna pääsykokeita järjestetään lähes entiseen malliin, mutta lähivuosina ylioppilastodistusten painoarvo kasvaa. Opetusministeriön linjaus on, että raskaista pääsykokeista on päästävä eroon. Ylioppilaskirjoitusten painoarvon kasvaminen lisää todennäköisesti painetta suunnata valmennuskursseja yhä nuoremmille.

- Kilpailu siirtyy jopa yläasteelle. Varsinkin isoimmissa kaupungeissa kilpaillaan parhaista lukioista. Sinne päästään hyvillä keskiarvoilla. Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että yläasteelle tulee jatkossa preppausta ehkä enemmän, Markko Korhonen arvioi.

Vapaaehtoisvoimin vastaiskuun

Yhä nuoremmille suunnattujen maksullisten valmennuskurssien pelätään lisäävän oppilaiden eriarvoisuutta. Vastaiskuna eriarvoistumiselle Helsingin Lähiöseura järjesti tänä keväänä ensimmäisen kerran ilmaisen valmennuskurssin Helsingin Herttoniemen yhteiskoulussa. Vapaaehtoiset nuoret valmensivat abiturientteja viikon ajan. Toimintaa on tarkoitus laajentaa jatkossa.

- Se on helppoa, jos joku vain organisoi toimintaa. Soittaa vain koululle, että meillä on porukka ja haluaisimme vähän jeesata ja laittaa hanttiin näille kaiken maailman rahastajille. Kun ilmaista hommaa tehdään vapaaehtoisvoimin, ei siitä tarvitse kenenkään myös maksaa, kertoo Lähiöseuran puheenjohtaja Ilari Kohtamäki.

Kohtamäen mielestä on hyvä, että valmennusta kaipaaville lukiolaisille tarjotaan mahdollisuuksia erilaisille kursselle. Maksullisten kurssien vastapainoksi olisi hyvä tarjota myös ilmaisia vaihtoehtoja, jotta lukiolaisten eriarvoistuminen ei lisääntyisi. Vapaaehtoisten tarjoama opetus on Kohtamäen mukaan laadukasta.

- Me pystyimme tarjoamaan erikoisopetusta muutaman hengen ryhmissä. Silloin on mahdollisuus yksityiskohtaiseen apuun.

Kurssi järjestetään uudelleen ensi keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset/Minttu-Maaria Partanen