Anssi Kela kirjoitti seikkailun Aku Ankkaan

Aku Ankka - lehti julkaisee muusikko Anssi Kelan käsikirjoittaman tarinan. Lehti juhlii 60-vuotisjuhlavuottaan valitsemalla tarinoiden tekijöiksi suomalaisia kirjoittamisen ammattilaisia.

Kotimaa
Sarjakuvalehden kansi
Anssi Kelan Ankka-tarinaSanomaMagazines

Kelan käsikirjoittama ankkaseikkailu on nimeltään Poppamiehen kirous. Se käsittelee muun muassa metsäyhtiöiden toiminnan vastuullisuutta.

Tarinassa Roope-setä joutuu lunastamaan poppamiehelle Klondiken-vuosinaan antamansa lupauksen. Seudun aarnimetsää uhkaavat metsäyhtiön hakkuuaikeet. Niitä toteuttamaan on tuotu maailman suurin metsätyökone Nätti-Jussi, jonka pysäyttäminen jää Roopen ja tämän veljenpojan Akun tehtäväksi.

Aku Ankka -lehti julkaisee juhlavuotenaan kuusi suomalaistekijöiden käsikirjoittamaa tarinaa. Ensimmäinen tarina julkaistiin helmikuussa, ja sen tekijöitä olivat kirjailija Johanna Sinisalo ja graafikko Hannu Mänttäri.

Ankka-seikkailun käsikirjoitus vaatii monta eri työvaihetta

Anssi Kela kertoo, että hyppääminen Ankkalinnan maailmaan oli pitkäaikaiselle lukijalle helppoa. Käsikirjoituksen tekeminen olikin sitten monivaiheinen prosessi.

Aluksi Kela hahmotteli tarinalleen synopsiksen eli tiivistelmän, joka hyväksytettiin kustannusyhtiön pääkonttorissa Tanskassa. Sitten alkoi tarinan hiominen.

- Kirjoitin sanallisen käsikirjoituksen, jossa tarina oli jaettu ruutuihin. Tein myös kuvallisen käsikirjoituksen. Mähän en ole mikään piirtäjä, mutta piirsin tikku-ukoilla niitä ankkahahmoja ja puhekuplia, jotta sai vähän kuvaa siitä, mikä ajatus on, Kela kertoo.

Seuraavaksi Kela sai avukseen kokeneen ankantekijän, piirtäjä ja käsikirjoittaja Kari Korhosen.

- Kari piirsi mun raakilemaisen kuvakäsikirjoituksen pohjalta paremmannäköisen version ja ehdotteli muutoksia sinne. Alkuperäinen käsikirjoitus oli kolmetoista sivua, Kari tiivisti sen kymmeneen. Se toimikin sitten tosi hyvin, Kela kertoo.

Lopulliseksi piirtäjäksi valikoitui espanjalainen Paco Rodriques. Valmiin sarjakuvan näkeminen oli Kelan mukaan hieno hetki.

- Tämä on urallani sellainen juttu, jonka painan ansioluettelooni lihavoituna, Kela sanoo.

Kuvia käsikirjoituksen eri työvaiheista Anssi Kelan blogissa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen