Allergikko sietää omaa, mutta ei muiden koiria

Moni lemmikkiallergikko on siedättynyt omalle koiralle vaikka naapurin koirasta tulisikin oireita. Kyse on allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan siitä, että oman koiran kanssa ollaan niin paljon tekemisissä, että elimistö kehittää sietokyvyn sen allergeenille. Vuorenmaan mukaan samaa rotua olevat muut koirat voivat silti aiheuttaa allergisia oireita.

Kuva: YLE

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan allergiat ovat kokonaisuudessaan sellainen mysteeri, että allergian väistymisen syitä ei ole löydetty. Toisilla allergia pysyy tiiviinä osana koko elämää, toiset pääsevät allergiastaan eroon esimerkiksi siedätyshoidon avulla.

- Siedätyshoitoa on käytetty pitkään, mutta ruoka-aineallergioiden hoidossa sen suhteen ollaan nyt vallan uusilla tuulilla. Nyt olemme kehittäneet siedätyshoitoa maitoallergiaan ja siitä on saatu suhteellisen hyviä tuloksia. Siedätyshoito onkin nyt in-asia allergioiden hoidossa.

Allergian väistymiseen saattavat vaikuttaa myös esimerkiksi hormonit. Jotkut maitoallergiaa sairastavat naiset ovat huomanneet voivansa käyttää maitotuotteita imetyksen aikana. Vuorenmaan mukaan allergian väistyminen on hyvin yksilöllistä. Siedätystä kannattaa hänen mukaansa kokeilla, mutta poppakonsteja pitää välttää.

- Allergiaan on kokeiltu monenlaisia poppakonsteja mm. luontaistuotteita, jotka eivät tutkimuksien mukaan ole paras hoitokeino. Monesti luontaistuotteet sisältävät juuri niitä allergian aiheuttavia proteiineja ja silloin ollaan taas pahemmassa tilanteessa.