1. yle.fi
  2. Uutiset

Saariston suuri rengastie avautuu

Kansalliseksi matkailutieksi nimetty saariston suuri rengastie avautuu sunnuntaina. Pieni rengastie avataan viikon kuluttua.

Parainen
Saaristomeri.
Aamunkajoa saaristossaYLE / Pia Ekholm

Matkailureitit Saaristomeren sydämessä ovat lisänneet suosiotaan vuosi vuodelta. Viime vuonna isomman saaristolenkin teki noin 20 000 matkailijaa ja pienemmälläkin retkeili 17 000 pääasiassa kotimaista kävijää.

Molempien reittien varrella yrittäjät valmistelevat parhaillaan kiireellä palvelupisteitä matkailijoiden käyttöön. Rengastie avataan nyt toista kertaa jo toukokuun puolella, koska viime vuonna matkailijat lähtivät liikkeelle heti tien avauduttua. Yrittäjät odottavat rengasreitistä piristysruisketta elinkeinoon tänäkin vuonna.

Hankevastaava Martti Nilsson Länsi-Turunmaan matkailuneuvonnasta kertoo, että myös uusia vaihtoehtoja on tarjolla viime kesän kokeilun pohjalta. Tieltä voi nyt poiketa vesibussiretkelle Kaarinan ja Paraisten kautta Nauvoon. Matkalla pysähdytään sekä Sattmarkissa että Seilin saaressa Airistolla.

Saariston rengastien varrelta voi myös vuokrata polkupyöriä palvelupisteistä. Viime vuonna lähes joka neljäs suuren rengastien matkailija oli liikkeellä polkupyörällä.

- Tarjolla on kaikkiaan 80 pyörää, joilla oltiin viime kesänä liikenteessä 360 vuorokautta. Eniten niitä kysytään Paraisilla ja Nauvon kirkonkylässä. Tietysti myös satamissa kysytään polkupyörän vuokrausta, siellähän kaikkia muitakin palveluja, kuten ravintolaa, hotellia, kauppaa ja kioskiakin on tarjolla, luettelee Nilsson.

Suuren rengastien yhdistää Mossalasta Iniöön kesän ajan liikennöivä yhteysalus. Pienen renkaan yhdistää Rymättylästä Paraisille kesäksi luotava yhteys. Vielä ei ole varmuutta siitä, saadaanko edes jompikumpi reiteistä tulevaisuudessa ympärivuotisiksi.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi