Sipoo ei taivu Östersundomin korvauskiistassa

Sipoo selvittää mahdollisuutta hakea vahingonkorvausta Helsingille luovutetusta Östersundomin alueesta. Korvauksia haettaisiin valtiolta tai Helsingiltä. Sipoon kunnanhallitus päätti eilen tiistaina selvittää myös mahdollisuutta hakea purkua Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen Helsingin maksettavaksi tulevista maakorvauksista.

Östersundom
Sipoo menetti lounaisosien mukana mm. uudehkon Sakarinmäen koulukeskuksen, jonka vuoksi kunta on joutunut rakentamaan uuden koulukeittiön Nikkilään.YLE

Sipoo vaati Helsingiltä alunperin maa-alueesta, kiinteistöistä ja verotulojen menetyksistä lähes sata miljoonaa euroa. Kunnanjohtaja Mikael Grannaksen mukaan mahdollinen vahinkorvausvaade olisi tätä pienempi.

- Jos lähdetään hakemaan vahingonkorvaussummaa, pitää pystyä näyttämään erittäin konkreettisesti, että vahinko on syntynyt. Esimerkiksi, jos meidän pitää rakentaa suurkeittiö ja me olemme investoineet kouluihin enemmän kuin mitä korvaussummia on tullut ja muuta vastaavaa.

Konkreettisia vahinkoja ei Grannaksen mukaan synny sadan miljoonan edestä.

- Siinä tapauksessa kun puhutaan tällaisista absoluuttisista ja konkreettisista tapauksista, niin kyllä se summa siitä pienenee.

Korkein hallinto-oikeus piti huhtikuussa voimassa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan Helsinki maksaa Sipoolle Östersundomista noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Helsinki