1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimahallit

Puhtaus on uimahallille elinehto

Uimahalleissa kiinnitetään hygieniaan paljon huomiota, mutta tarkkaavaisuudesta huolimatta bakteerit saattavat aiheuttaa joskus harmia. Hankalat tilanteet kuitenkin opettavat. Käytäntöjä ja ohjeistuksia muutetaan tarvittaessa.

Kuva: YLE / Petra Haavisto

Kokkolan uintikeskus Vesiveijarissa erilaisia tulehduksia aiheuttava Pseudomonas pakotti sulkemaan hallin neljän päivän ajaksi syksyllä 2006.

- Tilanne oli ikävä ja menetimme kävijöitä, mutta oli siitä se hyöty, että ihmiset oppivat kuinka tärkeää on peseytyä ennen altaaseen menemistä. Muutenkin otimme järeämmät keinot käyttöön. Meillä ei kukaan voi mennä allasalueelle kengät jalassa ilman suojuksia. Kaikilla työntekijöillä ja pitempään altaiden lähellä olevilla täytyy olla jalassa asianmukaiset allastiloihin tarkoitetut tossut. Tai sitten ollaan jalat paljaina ja desinfioituina, sanoo hallipäällikkö Kaija Heinua.

Moninkertainen valvonta

Uimahalleissa hygieniaan liittyvä valvontaa tehdään monen toimijan taholta.

- Terveysviranomaiset ottavat vesinäytteitä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Laitosmiehet ottavat puolestaan omia näytteitä pari kertaa päivässä. Myös pintavesipuhtaudet mitataan viranomaisten toimesta muutaman kerran vuodessa. Lisäksi siivouspuolella on oma valvontajärjestelmänsä, selvittää Heinua.

Vesinäytteiden tulokset ovat myös yleisön nähtävillä Vesiveijarin ilmoitustaululla sisääntuloaulassa. Tavallisesti niistä ei löydy mitään hälyttäviä tietoja.

- Tavallisinta on se, että kloorin määrä on liian alhainen tai liian korkea. Se on pelkkä säätöhomma ja on yleensä seuraavalla kerralla kohdallaan.

Erikoiskäytöstä ei ongelmia

Kokkolan Vesiveijarissa on tavallisten uimareiden lisäksi myös aukioloaikojen ulkopuolisia käyttäjiä. Tällaisia ovat esimerkiksi kokousryhmät, uimaseurat ja Kokkolan Merisaukkojen sukellusharrastajat. Melojat ovat talven aikana harjoittelemassa muutamaan otteeseen uimahallin altaassa.

- Kanootit desinfioidaan syksyllä ja ne säilytetään uimahallin tiloissa. Siinä ei ole ollut mitään ongelmaa, sanoo hallipäällikkö Kaija Heinua.

Vuosihuollossa kaikki paikat puunataan

Kokkolan Vesiveijarin vuosihuolto sulkee ovet asiakkailta toukokuun loppupuolella kahden viikon ajaksi. Kaija Heinuan mukaan huollon aikana käydään läpi hiekkasuodattimet, yksi saunoista uusitaan ja isosta altaasta korjataan laatoitusta. Lisäksikesäkuun alkupuolella avattavaa maauimalaa kunnostetaan.

- Kaikki paikat käydään läpi, siivotaan ja tarkastetaan myös kaikki sellainen, mitä ei normaalisti ehditä.