1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puccinin Il Trittico nähdään ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa

Kansallisoopperassa saa perjantaina ensi-iltansa Puccinin oopperatriptyykki Il Trittico. Kolmesta pienoisoopperasta koostuva Il Trittico nähdään nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan Kansallisoopperassa. Oopperakokonaisuuden kapellimestarina toimii Mikko Franck, mutta kullakin illan oopperalla on oma ohjaajansa.

kulttuuri
Kansallisooppera esittää Puccinin "Il Tritticon".
Kansallisoopperassa Puccinin Il Trittico -oopperatriptyykin avaa luostarimiljööseen sijoittuva Suor Angelica.Heikki Tuuli

Puccinin oopperatriptyykki Il Trittico tuo samaan iltaan kolme erilaista maailmaa: se koostuu kolmesta erillisestä yksinäytöksisestä oopperasta. Säveltäjä tarkoitti teokset esitettäväksi yhdessä, vaikka niillä ei olekaan yhteistä teemaa.

Illan aloittava Suor Angelica on syvämietteinen luostaridraama. Sitä seuraa mustasukkaisuutta tihkuva Il Tabarro. Kolmikon viimeisenä nähdään Gianni Schicchi – komedia testamentin väärentämisestä.

Il Tritticoa ei ole aiemmin toteutettu Kansallisoopperassa kokonaisuudessaan, ja Suor Angelica nähdään nyt ihka ensimmäistä kertaa.

Kansallisoopperan toteutuksessa jokaisesta oopperasta on haluttu tehdä erilainen, ja jokaisella on myös oma ohjaajansa. Johanna Freundlich ohjaa Suor Angelican, Katariina Lahti Il Tabarron ja Ville Saukkonen Gianni Schicchin. Jokainen heistä ohjaa nyt ensimmäistä kertaa Kansallisoopperan päänäyttämölle.

Oppia haettiin luostarista

Suor Angelica -ooppera sijoittuu luostarimiljööseen. Ohjaaja Johanna Freundlich kertoo, että luostaritunnelma on teoksessa vahvasti läsnä.

- Puccini on hakenut inspiraatiota oikeista luostareista, ja se kyllä kuuluu teoksesta. Sen tunnelman me olemme halunneet tuoda lavallekin, jonkinlaisen pyhyyden elementin.

Freundlich vieraili myös itse luostarissa esitystä varten.

- Tutustuin useampaan otteeseen pieneen katoliseen karmeliittaluostariin Espoossa. Luostarin sisaret olivat hyvin ystävällisiä, tapasimme monta kertaa ja juttelimme. Valitettavasti he eivät saa ilmeisesti poistua luostarista ja tulla katsomaan teosta. Olisi ollut tietenkin hauskaa, että he olisivat nähneet, mihin keskustelumme johtivat, Freundlich sanoo.

Kolmen oopperan ilta on suuren työn tulos

Il Tritticon päättävä komediallinen Gianni Schicchi nähty Kansallisoopperassa lähes 60 kertaa. Se on ennestään hyvin tuttu teos myös ohjaaja Ville Saukkoselle.

- Olen ohjannut sen jo ensimmäistä kertaa 15 vuotta sitten. Gianni Schicchi on yksi musiikkihistorian parhaita, ellei paras yksinäytöksinen ooppera. Se on niin tiivis, niin komea ja niin railakas. Se on vauhdikkaimpia teoksia ja musiikkidramaturgialtaan todella hieno. Gianni Schicchiä on helppo lähteä ohjaamaan, ja sen seurassa on sekä työryhmällä että yleisöllä aina hauskaa.

Gianni Schicchissä nimiroolin laulava Roberto de Candia on varsin innoissaan siitä, että Il Triticco nähdään nyt kokonaisuudessaan.

- Tällä hetkellä en tiedä Italiasta ainuttakaan oopperataloa, joka voisi toteuttaa Il Trittico -teoksen kokonaisuudessaan, Roberto de Candia sanoo.

Kansallisoopperassa nähtävä teos on siis valtavan työn tulos.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti

Lue seuraavaksi