1. yle.fi
  2. Uutiset

Pojat-elokuvan Urkki jää eläkkeelle

Näyttelijä Markku Söderström, 62, on tehnyt Kuopion kaupunginteatterissa lähes 40 vuoden uran. Konkarinäyttelijä siirtyy eläkkeelle kevätkauden jälkeen, virallisesti syyskuun alussa. Näyttelijänura alkoi vuonna 1962 Urkki-pojan roolista Mikko Niskasen klassikkoelokuvassa Pojat.

kulttuuri
Pojat-elokuvan pojat
Oy Suomen filmiteollisuus

Alun perin helsinkiläinen Söderström muistaa vielä hyvin, kuinka ura sai alkunsa. Samalla se antoi sysäyksen sille, että Söderström päätti haluta nimenomaan näyttelijäksi.

- Helsingin Sanomissa oli ilmoitus, että haetaan tietynikäisiä, mielellään pienikokoisia poikia. 700 kaveria siihen haki, ja Niskanen huolellisten kokeiden jälkein meidät viisi valitsi. Keskeisin peruste taisi olla, miten se poikajoukko sopii keskenään yhteen, Söderström muistelee lähes 50 vuotta myöhemmin.

Julkiset esiintymiset Söderström oli itse asiassa aloittanut jo pari vuotta aikaisemmin 12-kesäisenä Linnanmäellä, jossa hän lauloi orkesterin säestyksellä.

Palkkakin meinasi jäädä saamatta

Pojat-elokuvan kuvauksista konkarinäyttelijä muistaa sen, että päivät olivat pitkiä.

- Särkkä (tuottaja Toivo) ei meinannut maksaa edes palkkaa, vaan sanoi, että eikös poika ole saanut syödä ja asua hotellissa, Söderström naurahtaa.

- Kyllä se ihan työstä kävi. Aamulla aloitettiin ja illalla lopetettiin. Ulkokuvauksissa Oulussa oli parhaimmillaan 30 astetta pakkasta. Mikko Niskasella oli sellainen tapa, ettei hän antanut meidän opetella repliikkejä ulkoa. Kohtaukset käytiin vain läpi edellisenä päivänä.

Mukavinta Söderströmin mielestä on jälkeenpäin se, että elokuva kestää katselun tänäkin päivänä. Pojat-elokuva ei suinkaan jäänyt Söderströmin viimeiseksi elokuvarooliksi.

Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Teerenpeliä (1963) ja Jäniksen vuosi (1977) sekä monissa tv-näytelmissä. Hieman nuoremmalle yleisölle hän tuli tutuksi vuoden 2009 Ylen Joulukalenterissa Käki-tontun roolista.

Piti tulla vuodeksi

Kuopioon Markku Söderström muutti vuonna 1972 silloiseen Kuopion Yhteisteatteriin. Tarkoitus oli tulla vuodeksi, mutta sille tielle hän jäi.

- Sain kolme päivää aikaa opetella savon murteen, että pystyn helsinkiläisenä esiintymään näytelmässä Savonmuan Hilima, näyttelijä muistelee.

Kuopion kaupunginteatterissa viimeisiksi näytelmiksi jäävät tällä viikolla viimeistä kertaa esitettävät Pieni raha ja Kilpakosijat. Kesäksi Söderström pukee pastorin kaavun ylleen Lapinlahdella Väärnin pappilassa esitettävässä Papin rouva -näytelmässä. Virallisesti eläkeaika alkaa syyskuun alussa, mutta nähdäänkö konkari teatterin lavalla vielä sen jälkeenkin?

- Päätin aikanaan, että kun täytän 63 vuotta, jään silloin eläkkeelle. Todennäköistä on, että kynnys on aika korkea sille, että tulisin vielä teatteriin näyttelemään, koska silloin olisin jälleen kiinni siinä säännöllisen epäsäännöllisessä työssä, Söderström pöyrittelee.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi