Kiasman satelliittinäyttely tuo Afrikan Kokkolaan

K.H. Renlundin taidemuseolla voi syyskuun alkuun asti tutustua afrikkalaiseen nykykansantaiteeseen. Roosin talolla ja näyttelyhallissa on esillä yli 70 teosta neljältä Ranskan siirtomaasta kotoisin olevalta taiteilijalta. Täällä Afrikka -näyttely on yksi Kiasman ARS11-satelliittinäyttelyistä.

taide
Kuvassa afrikkalaisia ihmisiä pukeutuneena värikkäisiin asuihin ja koruihin.
Korut kruunaavat asun ja ne kilisevät normaalisikin, muistuttaa ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.YLE / Aki Kopsala

Roosin talon seiniä koristavat seuraavina kuukausina algerialaissyntyisen ja Picasson ihasteleman Fatima "Baya" Haddadin ja sodan kauhut kokeneen Serge Vollinin värikkäät teokset. Kun Kiasman päänäyttelyssä kuvataan, millaista afrikkalainen nykytaide on usean eri taiteilijan näkökulmasta katsottuna, Kokkolassa esitellään aftrikkalaisia taiteilijoita itsessään.

- Näyttelyssä on maalauksia ja kangasaplikaatioita, mutta ei veistoksia. Teoksista välittyy afrikkalainen elämäntapa, tietyssä mielessä myös sota ja tällaiset aiheet toistuvat. Toisaalta näyttelystä näkyy ja välittyy se myönteisyys, mikä Afrikkaan yleensä aina kohdistetaan, kuvailee ITE amanuenssi Elina Vuorimies K.H. Renlundin museosta.

Näyttelyhallissa Pariisin katutaiteilijana tunnettu tunisialaissyntyinen Jaber kuvaa ranskalaista politiikkaa. Tunnetusta hoviräätälisuvusta peräisin oleva beniniläinen Julien Yémadjé puolestaan yhdistää 1700-luvulta periytyvän applikaatiotekniikan nykypäivään.

- Tässä teoksessa näkyy esimerkiksi kännykkäkulttuuri Afrikassa. Äiti soittaa vatsassa olevalle tulevalle lapselleen, joka sanoo: Halo mama, olen kohta tulossa, oletko valmis!

Tunnelma tekniikkaa tärkeämpi

Afrikassa kahtiajako klassisen taiteen ja itseoppimisen välillä on pienempi kuin länsimaissa. Afrikkalaiselle nykytaiteelle on tyypillistä monimuotoisuus. Oikeaa tekniikkaa tärkeämpää on luova ilmaisu ja tunnelman välittyminen.

- Kaikki on mahdollista. Se on meidän ITE-näyttelyissäkin kantavin voima. Dialogi taideteoksen ja katsojan välillä on niin välitön ja suora, ettei siinä tarvitse esittää kysymyksiä eikä tarvitse ymmärtää, mitä taiteilija on teoksellaan halunnut kertoa. Sanoma näkyy välittömästi.

Parhaimmillaan afrikkalainen taide saa katsojan luomaan itsekin.

- Kävijää voi alkaa kutkuttaa, että entä jos minäkin, kun tuokin tekee noin... Vaikka ainahan tällainen taide herättää myös kritiikkiä siitä, että ne olemme naiiveja ja kömpelöitä. Kaikille välittyvä ilosanoma on kuitenkin se, että voi rohkastua, käyttää värejä ja muotoja, vaikka ei tiedä, miten niitä kuuluisi akateemisen taiteen piirissä käyttää, Elina Vuorimies opastaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa/ Petra Haavisto