Katainen: Portugali-tukeen sijoittajien vastuu

Kokoomus ja SDP ovat löytäneet Portugalin tukipaketista yhteisen näkemyksen. Hallituspohjan muutos tulee näkymään Suomen linjassa. Puolueet tukevat Portugalin tukipakettia, EU:n väliaikaista ja pysyvää kriisirahastoa, mutta tuelle on ehtoja. Portugalin tuelta edellytetään muun muassa sijoittajien vastuuta.

talous
Jyrki Katainen tiedotustilaisuudessa 11.5.2011.
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Portugalin tukipaketista on löytynyt sopu.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen esittelivät neljä kohtaa Suomen linjasta eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Kokoomus ja SDP ovat valmiit tukemaan Portugalin tukipakettia. Sosiaalidemokraatit ja kokoomus tukevat myös EU:n pysyvää kriisirahastoa ja väliaikaisen kriisirahaston yksityiskohtiin liittyviä ratkaisuja, jotta lainanantokapasiteetti saadaan vaaditulle tasolle.

Portugalille ehto sijoittajien vastuusta

Suomen aiemmin neuvottelemaan sopimukseen tulee kuitenkin ehtoja. Jyrki Katainen katsoo, että näillä rahoitusmarkkinoiden muutoksilla voidaan turvata Euroopan talouden vakaus nyt, mutta myös estää tulevien kriisien syntyminen.

Suomi haluaa Portugalin neuvottelevan yksityisten lainanantajiensa kanssa, jotta nämä pysyvät maassa vastineeksi tukiohjelmasta. Portugalilta edellytetään myös samanlaista sijoittajien vastuuta kuin EU:n pysyvän kriisirahaston ehdoissa on.

Lisäksi tuen ehtona on Portugalin omaisuuden myyminen eli yksityistäminen, jotta maa pystyy helpottamaan velkataakkaansa. Laaja yksityistämisohjelma on jo tosin kirjattu viikko sitten julkisuuteen vuotaneeseen Portugalin apupakettiin. Maan on esimerkiksi vapautettava energiamarkkinansa ja yksityistettävä lentokenttänsä sekä energia- ja vakuutusalaa.

Väliaikaisen kriisirahastoon vakuudet

Suomi vaatii takausosuudelleen vakuudet, mikäli jokin euromaa tarvitsee väliaikaisen kriisirahaston lainaa vielä Portugalin jälkeen. Tällä tavoin Suomi rajaa taloudelliset vastuunsa Portugalin ja sitä edeltävien ohjelmien mukaiselle tasolle. Suomi myös edellyttää väliaikaiseen kriisirahastoon nykyistä parempaa velan takaisinmaksukyvyn arviointia.

EU:n pysyvän kriisirahaston suhteen Suomella on ehtona velkajärjestelyn yhteistoimintalausekkeet, jotka helpottavat talousvaikeuksiin joutuneiden maiden saneerauksen järjestelyjä. Pysyvän rahaston lainoilla pitää olla myös ensisijainen asema yksityisen sektorin lainoihin nähden.

Suomella on myös useita muutosvaateita nykyisen rahoitusjärjestelmän pelisääntöihin, jotta vastaavat talouskriisit vältettäisiin Euroopassa tulevaisuudessa. Suomi aikoo muun muassa edistää eurooppalaisella tasolla pankkiveron käyttöönottoa ja on valmis ottamaan järjestelmän ainakin omaan käyttöönsä. Verolla kerättäisiin varoja tulevien talouskriisien hoitamiseen.

Perussuomalaisten hallitukseen tulo auki

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen mukaan kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien sovusta ei vielä voi tehdä johtopäätöksiä tulevasta hallituspohjasta tai perussuomalaisten paikasta hallituksesta.

Katainen toteaa, että hallituspohjaneuvotteluja ei ole sotkettu millään tavalla nyt sovittuun pakettiin. Katainen sanoo tämän johtuvan ratkaisun kiireisestä aikataulusta, mutta myös hallitusneuvottelujen keskeneräisyydestä.

Lähteet: YLE Uutiset