1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Ulkomaiset työnhakijat etsivät apua asunnottomien yökahvilasta

Helsingin asunnottomien palveluiden pariin hakeutuu yhä suurempi joukko ulkomaalaisia. Esimerkiksi Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen yökahvilasta hakee apua joka yö useita EU-kansalaisia, jotka ovat majoitusta vailla. Muualta he eivät apua saa, sillä he ovat maassa virallisesti turisteina.

Asunnottomuus
Likaiset kädet.
Yle

Asunnottomia auttavaan yökahvilaan hakeutuvat ulkomaalaiset ovat yleensä Suomessa tosiasiallisesti työnhaussa. Joukossa on muun muassa tsekkiläisiä ja portugalilaisia, eikä kyse ole Itä-Euroopan romaneista. Rahattomat EU-kansalaiset ovat etsiytyneet Kalkkers-yökahvilan lisäksi myös Hietaniemenkadun asunnottomien palvelukeskukseen.

VVA:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen toivoo, että kun uutta asunnottomuuden poistamiseen tähtäävää toimintaohjelmaa laaditaan, etsitään siinä ratkaisuja myös näiden ihmisten tukemiseen. Tällä hetkellä heille ei voi tarjota esimerkiksi asuntolapaikkaa, koska he ovat statukseltaan matkailijoita.

- Kyllä voidaan jo puhua ryhmästä. Juuri keskiviikkona olin Ympäristöministeriössä ryhmässä, jossa asunnottomuuden poistamiseen tähtäävää uutta Paavo-ohjelmaa luonnostellaan ja otin asian esiin. Ilmiö on niin uusi, ettei siihen kenelläkään oikein ollut vielä mitään sanottavaa.

Asunnottomalle katto pään päälle entistä rivakammin

Lehtosen mukaan niin sanottuja perinteisiä asunnottomia voidaan jatkossa auttaa huomattavasti aikaisempaa paremmin. Kalkkers-yökahvila ja Sininauhasäätiö ovat aloittaneet yhteistyön, joka mahdollistaa asumispaikan osoittamisen vaikka keskellä yötä.

Sininauhasäätiö on siirtynyt kolmivuorotyöhön, minkä ansiosta asumishaastattelu voidaan tehdä heti kun asiakas tulee Kalkkersiin. Säätiön asumispaikkatilanne on hyvä ja paranee entisestään, kun Töölön Ruusulankadun suuri asumisyksikkö valmistuu. Tähän asti Kalkkers on voinut auttaa lähinnä akuutissa tilanteessa, kuvailee VVA:n Sanna Lehtonen.

- Kalkkersin ongelma on ollut resurssipuute, jota Sällikodin valmistuminen toki vähän helpotti. Me olemme voineet antaa vain kriisiapua ja ohjata eteenpäin muiden palveluiden pariin, mutta emme aikaisemmin kuitenkaan perille asti. Nyt omaan sänkyyn voi päästä heti.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n yökahvila Kalkkers ja Sininauhasäätiön asumisyksikkö viettävät tänään torstaina avoimien ovien päivää.

Lähteet: YLE Helsinki