Hyppää sisältöön

Sappikivet kiusaavat suomalaisia

Suomessa tehdään paljon sappikivileikkauksia. Diagnoosin tekeminen usein viivästyy, koska moni ei usko kärsivänsä sappivaivoista. Sappikivikohtaus tulee yleensä ruokailun jälkeen.

Kuva: Mika Kanerva

Sappikivikohtaus voi olla hyvin kivulias. Kohtaus tulee, kun sappirakossa oleva kivi joutuu rakon tiehyeeseen ja tukkii sen. Sappirakko ei pysty tyhjenemään ja turhasta puristuksesta syntyy kipua. Kipu paikallistuu oikeaan ylävatsaan.

Sappikivitaudissa sapesta muodostuu sappirakkoon tai sappiteihin kivimäisiä muodostelmia. Sappikiviä voi olla yhdestä muutamaan tuhanteen. Kiviä voi olla paljon, mutta vaivoja vähän ja päinvastoin. Kohtaukset tulevat tyypillisesti ruokailun jälkeen, gastrokirurgi Ilari Airo toteaa.

- Jos saa kovan ylävatsa kivun ruokailun jälkeen, niin on syytä epäillä sappikiviä. Sappikivitaudissa kaikki on mahdollista. Seuraava kohtaus voi tulla minuutin päästä tai ei koskaan, Airo kertoo.

Sappikiviä on pidetty hyvänelintason omaavien vaivana ja tyypillinen potilas oli 40-vuotias ylipainoinen nainen. Gastrokirurgi Ilari Airon mukaan sappikivet voivat syntyä kuitenkin kenelle tahansa.

- Ehkä näistä perinteistä johtuen diagnoosin tekeminen viivästyy kun ei tule mieleen, että kysymys voisi olla sappikivistä. Ruokavaliolla ja elintavoilla ei ole varmaa yhteyttä sappivaivoihin. Sappikiviä tavataan nykyään periaatteessa kaikilla. Hyvin paljon vaivoja on nuorilla, Airo toteaa.

Leikkaus ainoa vaihtoehto

Suomessa sappikivileikkauksia tehdään runsaasti. Suurin syy sappivaivoille on sappirakon seinämän sairaus. Vähitellen syntyy ns. hiekkakivi tyyppisiä kiviä. Gastrokirurgi Ilari Airon mukaan perinnöllisyyttä on vaikea osoittaa, koska sappikiviä on noin 35 prosentilla naisista.

- Miesten puolelta perintötekijät ehkä vaikuttavat. Käytännön tunne on ollut se, että jos miehellä on sappikiviä, niin silloin usein myös lapsilla on.

Sappikivitautia hoidetaan enimmäkseen leikkauksilla. Tähystyskirurgia muutti hieman leikkauksen lähestymistapaa. Airon mukaan leikkaus on pitkälti sama kuin perinteinen avoleikkaus, mutta haava vain on lyhyempi.

Leikkaus on ainoa käypä hoito sappikivitautiin. Kiviä voidaan yrittää liuottaa lääkkeillä jossain tapauksissa.

- Lääkkeet saattavat tehota, mutta niitä joutuu syömään koko loppuelämän. Lääkkeitä käytetään ainoastaan potilailla joita ei voida leikata, gastrokirurgi Airo toteaa.