Kyykäärmeet nyt myrkyllisimmillään

Suomen ainoat myrkylliset käärmeet, kyyt ovat heränneet horroksesta. Pitkän talven aikana kyyt ovat ladanneet myrkkyrauhasensa, joten keväisin kyyt ovat myrkyllisimmillään.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Kyy on ainoa myrkkykäärme johon voi Suomen luonnossa törmätä. Käärmeen poikasen purema pidetään vaarallisempana, koska poikanen ei osaa vielä säännöstellä myrkyn määrää.

- Uhattuna ja viimeisenä puolustautumiskeinona se puree ja pumppaa rauhasen tyhjäksi myrkystä. Vasta kun kyy tulee vuoden ikään, niin se osaa säännöstellä myrkyn määrä. Se käyttää sitä vain pienen pisaran pelotteena ja samalla pääsee viholliselta karkuun, toteaa käärmeasiantuntija Urpo Koponen.

Kyynpoikaset ovat myrkyllisempiä kuin täysikasvuiset kyyt, mutta aikuiset kyyt ovat kuitenkin vaarallisimpia. Suurin osa kyynpuremista sattuu marjastus- ja sienestysaikaan, samaan aikaan kun kyynaaraat ovat kantavia.

- Kantava naaras on erittäin vaarallinen ja aggressiivinen. Vaikka kuinka tömistelisi, se ei mene maan alle. Käytännössä kaikki puremat ovat kantavien naaraiden tekemiä puremia, toteaa Koponen.

Kyyn myrkkyrauhanen täyttyy viidessä vuorokaudessa. Myrkky on vahvimmillaan keväällä, kertoo käärmeasiantuntija Urpo Koponen.

- Kyykäärmeet eivät käytännössä herättyään vielä syö mitään. Koiraiden soidinkamppailut lisäävät paastoaikaa ja myrkkyrauhaset ovat koko ajan täysiä.

- Parittelut tapahtuvat toukokuun puoliväliin mennessä ja sitten koiraatkin vasta lähtevät saalistamaan. Talven aikana täyttyneet myrkkyrauhaset tyhjentyvät ensimmäisen saaliiseen ja sen jälkeen kyynpurema ei enää ole niin vaarallinen.