1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen lipun saa pyykätä koneessa

Toukokuun alku on Suomessa virallisten liputuspäivien ruuhka-aikaa. Ja jotta kansallislipun värit pääsevät oikeuksiinsa esimerkiksi sään ryvettämä lippu pitää aika ajoin pestä. Kuluneen lipun hävittämisessäkin on omat niksinsä.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Siniristiliput liehuvat saloissa tähän aikaan vuodesta tiuhaan: Äitienpäivänä, Eurooppa-päivänä, J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä sekä Kaatuneitten muistopäivänä.

Suomen lipun käyttöä ohjaa laki ja siihen liittyvät asetukset. Liputtamista maassamme valvoo sisäasianministeriö ja käytännön liputusneuvontaa hoitaa Suomalaisuuden Liitto.

Toimistonhoitaja Saila Savinen Suomalaisuuden Liitosta kertoo, että esimerkiksi lipun pesusta on yhä monella vääriä käsityksiä.

- Lippu tulisi ehdottomasti säännöllisesti pestä ja sen voi laittaa pesukoneeseenkin. Se, mikä pitää muistaa on, että lippua ei saa laittaa ulos pyykkinarulle kuivamaan, vaan Suomen lippu kuivataan sisätiloissa. Sen jälkeen se voidaan silittää ja laskostaa odottamaan seuraavaa käyttöä, opastaa Savinen.

Kansallislipun kunnioittavaan kohteluun kuuluu Savisen mukaan esimerkiksi lippua salkoon nostettaessa rauhalliset liikkeet ja siitä huolehtiminen, ettei lippu koske maahan.

- Se on perinteikäs tapa kunnioittaa lippua. Siinä tavallaan kunnioitetaan Suomen lipun vapaata liehumista.

Vaikka aika ajoin muun muassa urheilukilpailuissa kansallislippuja näkee roikotettavan vähän miten sattuu, niin suhtautuminen Suomen lippuun ei ole Savisen mukaan muuttunut vuosien varrella välinpitämättömämmäksi.

- Kyllä nuoretkin kyselee ja tarkistaa asioita, koska myös heillä on halu tehdä asiat oikein.

Vanhan lipun saa silputa

Suomalaisuuden Liittoon tulee paljon kysymyksiä myös kuluneen tai revenneen lipun hävittämisestä.

Polttaminen on edelleen hyvä ja kunnioittava tapa esimerkiksi revenneen tai muuten kuluneen lipun hävittämiseen. Polttomahdollisuuksien puuttuessa lipun voi myös leikata niin pieniksi kappaleiksi, ettei kangas ole enää tunnistettavissa lipuksi. Kangassilpun voi Savisen mukaan laittaa tavallisen sekajätteen mukaan.

- Lippu kannattaa leikata niin, että sen siniset ja valkoiset kangasosat päätyvät eri roskapusseihin, sanoo Savinen.