1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusikymppisen kuntotestiurakka - kuinka äijän kävi?

Suomimies seikkailee -kuntotestirekassa kävi kova kuhina. Ainakin hämäläistä miestä tuntui oma kunto kiinnostavan, sillä rekkaan sai jopa jonottaa. Seurasimme, miten 66-vuotias entinen aktiiviurheilija Heikki Itkonen selviytyi kuntotesteistä.

kuntotestit
Testipäällikkö Timo Haikarainen esittelee pian jaettavia testituloksia
Testipäällikkö Timo Haikarainen esittelee pian jaettavia testituloksiaYLE / Nina Keski-Korpela

Keskiviikkona Suomimies seikkailee -rekka oli ensi kertaa Hämeenlinnan torilla testaamassa miehiä "maksutta, hikoilematta ja hengästymättä". Paikalle piipahti myös kirjailja Juha Itkosen isä Heikki, joka oli torilla tapaamassa tuttuja.

Kuntotestiin värvätty entinen aktiiviurheilija on edelleen aktiivinen kuntoilija. Tilillä on muun muassa 38 Finlandia-hiihtoa ja kesälajina hän käy golfaamassa. Heikki Itkonen kuului myös SM-hopeaa 800 metrillä voittaneeseen miesten viestijoukkueeseen vuonna 1973.

Kuntotestissä puristusvoimatestissä Heikin tulos oli keskitasoa, eli oikean käden puristusvoima oli 50 kiloa. Testi kuvaa karkeasti lihasvoimaa ja ennustaa toimintakykyä.

Kehonkoostumusmittauksessa testattava seisoo testilaitteen anturien päällä paljain jaloin ja pitää lisäksi antureita käsissään. Laite mittaa kehonkoostumusta: rasvan ja lihasten määrää, lihastasapainoa ja sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa. Tässä paljastui se, mitä Heikki etukäteen arvelikin ongelmakohdakseen eli vyötärönseudulle oli kertynyt himpun verran liikaa, kiitos hyvän ruoan. Silti arvio oli vielä keskiarvossa, ei huono jos ei nyt ihan paras mahdollinenkaan.

Viimeinen testi oli leppoisin, makoilua laverilla sykemittari rinnan ympärille kiinnitettynä. Kestävyyskuntotesti perustuu sykkeen ja sykevaihtelun mittaukseen lepotilassa. Tulos on arvio maksimaalisesta hapenottokyvystä. Muutaman minuutin pikapäikkärien jälkeen tulos tallentui ja yhteenvetokaavakkeesta päästiin katsomaan lopputulosta: keskiverto.

Tieto lisää tuskaa mutta tulos tyydytti

Testipäällikkö Timo Haikarainen antoi ryhmäpalautteen aina kerrallaan joukolle testattuja, ja sen jälkeen oli mahdollisuus saada vielä yksilöllistä neuvontaa ja lisätietoa testituloksista. Heikin tulosta Timo piti varsin hyvänä, mutta kehitettävääkin toki löytyi.

- Painoindeksi on hieman normaalia korkeammalla, samoin rasvaprosentti, mutta hyvänä asiana mainittakoon, että lihasmassa on normialueen yläreunassa ja siitä kannattaakin pitää tiukasti kiinni.

- Kestävyyskunto on neljä asteikolla 1-7 eli keskiverto ja Heikki voisi vaikka muutaman kilon pudottaa painoa, siitä ei olisi ainakaan haittaa, sanoo Haikarainen.

Kokonaisindeksi on keskitason keskitasossa eli nollassa, kun asteikko on miinus viidestä viiteen. Kuntotestien tulos tyydytti myös testattua.

- Tämä oli ihan ex tempore tehty ja erittäin miellyttävä ja kiva kokemus koko testihomma, kiitteli Heikki Itkonen.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela

Lue seuraavaksi