1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

J.V. Snellmanin muistomerkin entisöinti vei viisi vuotta

Helsingin Hietaniemen hautausmaalla juhlistetaan Snellmanin päivänä J.V. Snellmanin kunnostettua hautamuistomerkkiä. Rapistumaan päässeen muistomerkin entisöinti vei lähes viisi vuotta.

Muun muassa muistomerkin perusta ja kultaukset uusittiin.

- Tällä hautausmaallahan järjestetään aika paljon opastettuja kierroksia, ja on varsin miellyttävää, että Snellmanin hauta näkyy kauniina, kertoo kunnostustyön tehnyt kultaajamestari Raimo Snellman.

Raimo Snellman kuuluu itsekin samaan sukuhaaraan J.V. Snellmanin kanssa. Snellmanin sukuseura kokoontuu hautamuistomerkillä kerran vuodessa

Raimo Snellman toivoo, että muidenkin Suomen historian suurmiesten hautamuistomerkeistä pidettäisiin hyvää huolta. Esimerkkeinä hän mainitsee Snellmanin aikalaisten, Runebergin ja Lönnrotin haudat.

- Heillä oli paljon yhteistä, ja myös heidän hautamuistomerkkinsä muistuttavat toisiaan. Runebergin ja Lönnrotin haudat ovat samanmuotoisia eli katkaistuja obeliskeja.

Raimo Snellman ei halua moittia Runebergin ja Lönnrotin muistomerkkien kuntoa, sillä perinneyhdistykset ja Porvoon kaupunki ovat hoitaneet niitä hyvin.

- Mutta vielä olisi pikkaisen parannettavaa, koska nämä kolme ovat vaikuttaneet niin mahtavasti Suomen historiaan, että voisi vaan kysyä, mitä Suomi tällä hetkellä olisi ilman heitä.