Fukushiman voimalassa jälleen radioaktiivinen vuoto

Fukushiman turmavoimalasta Japanissa vuotaa jälleen radioaktiivista vettä mereen. Ydinvoimalaa hallinnoivan yhtiön mukaan voimalan ykkösreaktorissa on vuoto, joka vaikeuttaa entisestään reaktorin hidasta, kuukausia kestävää alasajoa. Myös kolmosreaktorin painekattilasta on vuotanut vettä.

Ulkomaat

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan vuotaneen veden radioaktiivinen cesium-pitoisuus oli 620 000 kertaa korkeampi kuin valtion asettama turvaraja. Ydinvoimalayhtiö Tepco on saanut kolmosreaktorin vuodon hallintaan, mutta ykkösreaktorin vuoto jatkuu.

Ykkösreaktorissa jäädystysveden pinta oli laskenut niin alhaalle, että polttoainesauvat ovat saattaneet paljastua. Tepcon mukaan rakennuksen lämpötila on kuitenkin niin alhainen, että sauvat ovat taas veden alla.

Radioaktiivisen jäähdytysveden vuodot ovat haitanneet tavan takaa korjaustöitä Fukushimassa. Saastunutta vettä on päässyt sekä mereen että pohjaveteen.

Greenpeace: Merilevä saastunutta

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoi torstaina löytäneensä merilevästä suuria radioaktiivisuuspitoisuuksia. Greenpeace on ottanut näytteitä merestä nostetusta levästä läheltä Japanin rannikkoa. Kaukaisin näytteistä oli otettu 65 kilometrin päässä merellä.

Näytteissä kymmenessä oli yli 10 000 bequereliä kilogrammassa. Virallinen turvaraja on 2 000 bequereliä.

Japanissa aloitetaan syötäväksi tarkoitetun merilevän keräys toukokuun 20. päivä. Greenpeace kuitenkin varoitti, että levä on saastunutta ja terveydelle vaarallista.

Greenpeacea ei kuitenkaan ole päästetty Japanin aluevesille, 20 kilometriä lähemmäs rannikkoa. Järjestö syyttää viranomaisia siitä, etteivät he ole pääseet suorittamaan heille annettua tehtävää.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, Reuters