Luontokuvaaja ei jouda lepäämään

Virallisesti puolenkymmentä vuotta vanhuuseläkettä nauttinut luontokuvaaja Hannu Hautala saavutti 70-vuotisrajapyykin Joukamojärven rannalla lintuja objektiivin läpi tähyillen – kuinkas muutenkaan.

luontokuvaus
Hannu Hautala, Kuusamo
Hannu Hautala on kiireinen eläkeläinen. Työn alla on jälleen uusi kirja.YLE / Ensio Karjalainen

- Tämä työ on vähän sellaista, että kun saat Tenolta 20-kiloisen lohen niin seuraavana vuonna pitää mennä yrittämään 21-kiloista. Intohimo työhön ei lopu.

- Paras kuva on edelleen ottamatta, Hautala naurahtaa.

Hannu Hautala on siitä poikkeuksellinen ammattikuvaaja, että hän ei ole siirtynyt digiaikaan. Syntymäpäivänsä aamuyöllä Hautala kuvasi uiveloita Joukamojärvellä perinteiseen tyyliin.

- Kymmenen filmirullaa tulitin aamuyöstä kahdeksaan saakka aamulla.

- Kun digiaika tuli, mietin pari yötä asiaa. Sitten totesin, että enhän osaa edes käyttää tietokonetta ja päätin, että mieluummin istun kannon nokassa, kuin tietokoneen äärellä, Hautala muistelee.

Tällä hetkellä Hannu Hautala työstää Pekka Punkarin kanssa kameraopasta.

- Kirjasta löytyy erilaisia pikkuniksejä luontokuvaajalle. Minulla ei ole enää mitään salattavaa, kun olen jo näin vanha. Voin paljastaa kaikki niksit, Hautala sanoo.

Kuvaaminen ei elätä kaikkia

Luontokuvaajan uraa Hautala ei nuorille suosittele, ei ainakaan ammatiksi.

- Digiaikana kuvien hinta on poljettu alas. Ei tämä elätä kuin vain harvoja.

- Harrastuksena tosin luontokuvaus on mitä mainioin. Kuvaamisen suosio kasvaa hurjaa vauhtia sekä Suomessa että maailmalla, Hautala toteaa.

Kuvaajauransa aikana Hannu Hautala on julkaissut yli 30 kirjaa. Vuonna 1973 Hautala voitti vuoden lehtikuva –palkinnon ”kotkat parittelevat” kuvallaan.

Kuusamoon perustettiin vuonna 2007 Hannu Hautalan nimeä kantava luontokuvakeskus.

Lähteet: YLE Oulu / Ensio Karjalainen