Amnesty: Historiallinen mahdollisuus ihmisoikeusmuutoksiin

Kansannousut Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa tarjoavat historiallisen mahdollisuuden ihmisoikeusmuutoksiin, toteaa kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan. 50 vuotta tänä vuonna täyttävä Amnesty peräänkuuluttaa kansainväliseltä yhteisöltä johdonmukaisia toimia ihmisoikeusrikkomusten estämiseksi.

Kotimaa
Frank Johansson
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty täyttää tässä kuussa 50 vuotta. Mitä tällä saralla on saavutettu ja millainen on maailman tilanneviiskymppisen näkökulmasta. Tarkastelemme myös ihmisoikeustuilannetta kansannousujen kuohuttamssa Pohjois-Afrikassa. Vieraana oli Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Sadat ihmiset ovat menettäneet henkensä Syyrian mielenosoituksissa maaliskuusta lähtien. Samoin Jemenissä ja Bahrainissa tapahtunut rauhanomaisten prosessien tukahduttaminen vaatisi kansainvälisen yhteisön vastatoimia. Rikokset ihmisyyttä vastaan edellyttävät nollatoleranssin politiikkaa YK:n turvallisuusneuvostolta, vaatii Amnesty.

-Tänä päivänä yksikään maailman hallitus ei voi olla välittämättä ihmisoikeuksista. 50 vuotta sitten ihmisoikeuksista ei paljon puhuttu, sanoo kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

-Tänään me myös tiedämme paljon enemmän siitä, mitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, jatkaa Johansson verraten nykypäivän ihmisoikeustilannetta 50 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Suomelle useita moitteita

Uudenlaiset tiedotusvälineet ja erityisesti sosiaalinen media ovat näytelleet keskeistä roolia Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan halki levinneissä vaatimuksissa poliittisten ja taloudellisten oikeuksien toteutumiseksi. Amnesty muistuttaa, että tiedon, viestintävälineiden ja verkkoteknologian hallinnasta käydään kovaa kamppailua. Hallitukset pyrkivät kontrolloimaan sosiaalisen median ruokkimaa uudenlaista aktivismia.

- Ihmisoikeusloukkauksiin kaikkialla pitäisi puuttua paljon voimakkaammin, vaatii Frank Johansson YLEn Aamu-tv:ssä.

Suomelle Amnestyn vuosiraportti antaa moitteita naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi tehtyjen toimien riittämättömyydestä ja turvapaikanhakijoiden, erityisesti lasten, säilöönotosta. Lisäksi Amnesty moittii Suomea siitä, että se vangitsee totaalikieltäytyjät ainoana eurooppalaisena maana. Amnesty pitää totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina.

Lähteet: YLE Uutiset