Hyppää sisältöön

Ars Fennica -palkinto Anssi Kasitonnille

Pohjosimaiden suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saa tänä vuonna kuvataiteilija Anssi Kasitonni. Kasitonni tekee pääasiassa veistoksia ja videoita. Kasitonnin taide puhuttelee erityisesti niitä, joiden mielestä taiteen ei tarvitse olla vakavaa ja ylevää.

Nainen ojentaa miehelle kukkia.

Hämeessä, Sahalahdella asuva Anssi Kasitonni, alun perin Heinonen, on opiskellut Lahden Taideinstituutissa. Hän sekoittaa sujuvasti taiteessaan alakulttuuria, vakavia aiheita, huumoria ja populaarikulttuuria.

Hän kertoo aloittaneensa legoilla, jatkaneensa mopoilla ja päätyneensä taiteeseen. Kasitonnin veistokset ovat käsityötä. Hän onkin tokaissut, että mopon virittelystä on lyhyt matka kuvanveistoon.

Oivallus on tärkeintä

Kasitonnin poikamainen taide risteilee elokuvien, piirrosten, kuvanveiston ja musiikin välillä. Taiteilija tekee myös blues- ja punkrock-musiikkia nimellä Anssi8000 & Maria Stereo. Kasitonnin taiteen takana on aina jokin vahva idea.

- Monesti tuntuu, että hyvässä taiteessa ei ole väliä, miten se on toteutettu, onko värit kohdallaan tai se muoto just. Jos se idea on todella hyvä, niin se kyllä kantaa sen. Se on sama kuin jossain hyvässä elokuvassa tai sävellyksessä: jos se on hyvä sävellys, niin vaikka se on millä vehkeillä äänitetty, se on silti hyvä biisi, sanoo palkinnonsaaja.

Ars Fennica 2011 -näyttely loppusyksystä

Ars Fennica –palkinnon ehdokkaita oli viisi. Palkinnonsaajan valitsi serbialainen museonjohtaja Branislava Andjelkovic. Hän on taidehistorioitsija, kuraattori ja kirjoittaja. Anssi Kasitonnin näyttely nähdään loppusyksystä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Sinne Kasitonni aikoo tehdä mm. uuden elokuvan.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennican palkinto myönnetään vuosittain yhdelle kuvataiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Ars Fennica-palkinto on määrältään 34 000 euroa.

.
.