1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Carnegie Art Award -palkintoa tavoittelee neljä suomalaista

Carnegie Art Award 2012 -palkinnon saajiksi on ehdolla neljä suomalaista. Kaikkiaan elokuussa valittavaa palkintoa tavoittelee 17 pohjoismaista taiteilijaa.

Heikki Marila: Kukat XXVIII, 2010 Kuva: Heikki Marila

Suomalaisehdokkaat ovat Stig Baumgartner, Heikki Marila, Jarmo Mäkilä sekä Heli Rekula.

Ehdokkaat valittiin 127 taiteilijan joukosta.

Palkinnon saajat julkistetaan elokuun lopulla. Kilpailun voittaja saa miljoona Ruotsin kruunua eli noin 115 000 euroa. Toiseksi tullut saa 600 000 kruunua ja kolmas 400 000 kruunua. Lisäksi yhdelle nuorelle taiteilijalle jaetaan 100 000 kruunun stipendi.

Näyttelyn avajaiset ja palkinnonjako järjestetään marraskuussa Oslossa. Sen jälkeen näyttely jatkaa matkaansa Tukholmaan, Helsinkiin ja Kööpenhaminaan.

Kuusijäsenisen tuomariston puheenjohtaja on kulttuurineuvos Tuula Arkio.

Vuonna 1998 perustettu Carnegie Art Award -taidepalkinto on perustettu tuomaan esiin pohjoismaista nykymaalaustaidetta. Maailman suurimpiin kuuluva taidepalkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Raumalaissyntyistä Jarmo Mäkilää on luonnehdittu yhdeksi Suomen keskeisimmistä postmodernismia edustavista kuvataiteilijoista. Mäkilä on tunnettu erityisesti suurikokoisista maalauksistaan, joissa hän yhdistelee aiheita historiasta, sarjakuvista, mainoksista ja elokuvista. Mäkilän teoksia on useissa kotimaisissa taidekokoelmissa ja hänet on palkittu Pro Finlandia -mitalilla 2002.

Stig Baumgartner on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on muun muassa nykytaiteen museon Kiasman ja Wihuri-säätiön kokoelmissa. Hän on tehnyt lisäksi useita julkisia taideteoksia. Baumgartner maalaa omien sanojensa mukaan muotokuvia toisista teoksista. Ne voidaan nähdä tyhjään tilaan tai maisemaan unohtuneina kappaleina, jotka kantavat pinnassaan omaa tunnistettavaa historiaansa.

Turkulainen ekspressionisti Heikki Marila hakee teostensa kuva-aiheet maalaustaiteen historiasta. Hän ravistelee tulkinnoillaan vanhat lähtökohdat ja tuo niihin uudenlaista syvyyttä voimakkailla vedoillaan. Marilan teoksia on muun muassa Wäinö Aaltosen museon ja Helsingin kaupungin, Hyvinkään ja Hämeenlinnan taidemuseoiden kokoelmissa.

Bergenin taidekorkeakoulun professori Heli Rekula on tunnustetun uran tehnyt valokuvataitelija. Teoksissaan Rekula on pureutunut identiteetin sekä yksilön ja yhteiskunnan välisiin suhteisiin. Vuonna 2002 hän sai Ars Fennica –palkinnon ja 2005 taiteen valtionpalkinnon.