Hyppää sisältöön

Nimeni on Khan on mielenkiintoinen tuttavuus

Ohjaus: Karan Johar Alkuperämaa: Intia 2010 Alkuperäinen nimi: My Name is Khan Pääosissa: Shah Ruk Khan, Kajol, Shane Harper, Chritospher B. Duncan, Steffany Huckaby K-13

Lievästä autismista kärsivä islaminuskoinen intialaismies, Rizwan Khan, asuu yhdessä vaimonsa ja tämän nuoren pojan kanssa San Franciscossa. Pariskunnan elämä muuttuu radikaalisti syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Islamilaisterroristien iskun jälkeen yhdysvaltalaisten suhtautuminen muslimeihin muuttuu ennakkoluulojen täyttämäksi vihamielisyydeksi. Tämän joutuu kokemaan myös Rizwanin vaimon pieni poika, joka joutuu järjettömän väkivallanteon kohteeksi ja kuolee. Tapahtuma rikkoo pariskunnan välit ja vaimo ilmoittaa Rizwanille, ettei tällä ole kotiin tulemista ennen kuin hän on saanut itsensä presidentin vakuutettua siitä, ettei hän uskostaan huolimatta ole terroristi. Niinpä Rizwan avioliittonsa pelastaakseen lähtee toivioretkelle, jonka tavoitteena on audienssi Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Intialaiset elokuvat ovat rakkaudesta kertovia, ylitsepursuavia tunteita sisältäviä, massiivisilla laulu- ja tanssinumeroilla ryyditettyjä spektaakkeleita. Tuota ennakkokuvaa lyö korville viime vuonna Berliinin elokuvajuhlillakin näytetty, meillä vain dvd:nä julkaistava Nimeni on Khan.Tässä elokuvassa ei ole mukana ainuttakaan laulu- ja tanssinumeroa ja vaikka se kertookin rakkaudesta, se on itse asiassa inhimillisyyden ja suvaitsevuuden puolustuspuhe.

Elokuva on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä puoliskossa katsojalle kerrotaan liki kaikki mahdollinen henkilöiden taustoista ja suhteista. Toisella puoliskolla elokuvan henkilöt joutuvat vastakkain suurten esteiden kanssa, jotka heidän on ennen loppua selvitettävä.

Tämä elokuvan kaksituntinen dvd-versio on alkuperäistä teatterielokuvaa puolisen tuntia lyhyempi.Tässä typistetyssäkin muodossaan Rain Manista ja Forrest Gumpista mallia ottanut Nimeni on Khan ehtii kuitenkin olla intialaisen ylitsepursuava niin aiheiltaan kuin käsittelyltään. Tuosta välillä hiukan hämmentävältä tuntuvasta yliampuvuudesta ja kyynelkanavien heruttamiseta huolimatta Nimeni on Khan on mielenkiintoinen tuttavuus, paitsi harvemmin käsitellyn aiheensa puolesta niin myös kurkistuksena totutusta poikkeavaan Bollywood -elokuvaan.