Hyppää sisältöön

Radio-ohjattavat kokoontuvat Rovaniemelle

Pari lentokonetta, kolme kopteria ja kaksi autoa, luettelee välinerepertuaariaan parikymppinen Niila Jurvelin. Kemiläisellä Jurvelinilla on esimerkiksi Morris Mini, jolla hän ajelee viikottain. Kyse on siis radio-ohjattavista ajokeista. Niilan mukaan yli puolet ajasta menee kamppeita korjaillessa, mutta välillä pääsee myös kruisailemaan.

Kuva: YLE / Jarmo Honkanen

Muutaman vuoden radio-ohjattavien kanssa touhunnut Jurvelin arvioi, että RC- eli Radio Control-harrastajia on Suomessa alle viisituhatta ja Lapissa alle sata. Jurvelin aloitti harrastuksen autoista.

- Testasin kaverin autoa ja innostuin. Ensin laitoin vähän isompaa moottoria autoon, sitten hankin pari lentokonetta, kaksi kopteria ja toisen auton. Kun antaa pikkusormen, tämä harrastus vie kyllä koko käden, Jurvelin nauraa.

Hienoimmat helikopterit maksavat useita tonneja, mutta alkuun pääsee edullisemmallakin lennokilla. Halvimpia leikkikoptereita ei tosin kannata RC-malleihin verrata.

- Niillä ei ole käytännössä mitään tekemistä näiden oikeiden koptereiden kanssa. Halvoissa on yleensä kolme kanavaa ja esimerkiksi tässä kuusi kanavaa, joka tarkoittaa, että sillä voi tehdä voltin tai kääntyä ylösalaisin, jos osaa, Jurvelin esittelee.

Kopterimiehelle ei naureskella

Aikuisen miehen innostus radio-ohjattaviin laitteisiin naurattaa välillä ihmisiä.

- Kyllä se hymy kuitenkin yleensä siinä vaiheessa hyytyy, kun lentää isommalla kopterilla. Se on jo niin hieno ja tehokas kampe.

Lennokkeja lennättäessään Jurvelin saa juttuseurakseen usein vanhempia miehiä.

- He tulevat kertomaan, että ovat itsekin pikkupoikana harrastaneet lennokkien rakentamista ja lennättämistä.

RC-autot liikkuvat 60-100 kilometriä tunnissa - jotkut jopa kovempaa.

- On tehty nopeusennätyksiä, joissa auto kulkee jopa 160 kilometriä tunnissa. Siinä ei sinänsä ole järkeä, että autoa ei voi enää hallita tuollaisessa vauhdissa. Ehkä jollakin suoralla voi ajaa kaasu pohjassa.

Rovaniemellä järjestetään viikonloppuna radio-ohjattavien näytöstapahtuma. Hovimäen parkkipaikalla voi nähdä kello 12 alkaen metrin siipivälillä varustetun kauko-ohjattavan helikopterin ja hurjaa vauhtia kiihtyviä autoja. Näytöksessä pääsee myös testaamaan lennokkisimulaattoria.