Rollerderbyssä mustelmilla on väliä

Pelikentällä kukaan ei voi kieltää taklaamasta tai koskemasta, vaan on oltava valmiina kaikkeen kontaktiin mitä eteen tulee. - Älä ajattele. Se tulee kyllä luonnostaan, kun vain menee ja tekee, sanoo Tampere Rollin´ Ho:sin Betty BooHOo.

roller derby
Betty BooHOo luistelee.
Betty BooHOo pelin jälkeen.YLE Tampere / Henna Kujala

Roller Derby on kontaktiurheilulaji, joka sai alkunsa 1920-luvulla USA:ssa. Suomeen tämä nopeatempoinen, pääasiassa naisten lajina tunnettu joukkuelaji saapui kuitenkin vasta vuonna 2009. Samana vuonna perustettiin myös Tampere Rollin´ Ho.

Nopeatempoisessa ja rajussa kontaktilajissa jokaisella pelaajalla on alter egonsa. Leikkisä, usein hieman pikkutuhmakin nimi määrää pelaajan ulkoasun ja kertoo asioita pelaajasta itsestään, alter egon takana.

Räväkäksi ja suorasanaiseksi itseään kutsuva Electra O`SHOck on nimensä mukaisesti sähäkän pistävä. Nimen takaa löytyy Pirita Laine, joka on harrastanut derbyä puolisen vuotta.

Elina Karhu puolestaan muuntautuu pukuhuoneessa Betty BooHOoksi. Hänelle kyseisen alter egon valinta oli itsestäänselvyys.

- Betty Boop on mulle naisellisuuden symboli, ja haluan itsekin olla yhtä naisellinen ainakin joskus. Yksi joukkuekaveri väittää tukkani olevan aina hyvin, enkä mukamas hikoa pelinkään aikana. Itse en ole ihan samaa mieltä, punahiuksinen Elina nauraa.

Niin tai näin, pelikentällä Betty toimii pääosin pivottina eli pelinrakentajana.

- Eli mä olen se jonka ääni sieltä kuuluu kun komennan muita, vuosi sitten lajiin hurahtanut Elina tiivistää.

Ei mitään keikistelyä

Elina ja Pirita painottavat derbyn olevan ennenkaikkea rajua ja rankkaa urheilua. Alter egon mukainen tyyli tälläytymisineen tulevat pisteenä iin päälle.

- Hieno harrastaa urheilulajia, jossa saa olla niin sanotusti tyttömäinen. Verkkosukkahousuja, legginsejä ja sukkahousuja, Pirita luettelee vaatekappaleita, joiden avulla Electra O`SHOck syntyy.

Verkkosukkahousut ja pakkelit saattavat silti ensinäkemältä hämätä.

- On ihmisiä, jotka eivät pidä derbyä urheiluna lainkaan. Lajia paremmin tuntevat sen sijaan tietävät sen olevan todella rajua ja fyysisesti vaativaa, Tampere Rollin Ho´n kasvatit tuumaavat.

Elina kertoo lajin perustetun aikoinaan miesten viihdyttämiseksi. Joillekin katsojille se tuntuu yhäkin olevan pelkkää vähäpukeisten naisten katselua.

- Joku aika sitten oltiin Helsingissä katsomassa yhtä peliä, jossa kuulin takarivin poikien huutavan "paidat pois ja tissit esiin".

- Urheiluna me tätä lajia yritetään saada näkyviin, naiset jatkavat.

Ruhjekilvoittelua

Vaikka sekajoukkuiden määrä maailmalla kasvaa, on Roller Derby ennen kaikkea naisten laji. Osa mieltää sen äärimmäisen femistiseksi lajiksi.

- Mitään äärifiiliksiä tai anarkiaa ei olla kyllä lajin harrastajien keskuudessa huomattu. Kai pitää vaan hauskaa, se tässä on tärkeintä.

Laji herättää paljon tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Pirita ja Elina kertovatkin joutuvansa usein selittelemään lajivalintaansa.

Mustelmia sen sijaan ei selitellä, niistä ollaan ainoastaan ylpeitä.

- Mitä isompi ruhje, sen parempi! Tytöt huudahtavat kuin yhdestä suusta.

Joidenkin joukkueiden nettisivuilta saattaa löytyä kuvagalleria röntgenkuvista ja mustelmista.

- Yksissä harjoituksissa lensin ilmalennolla mahalleni, eivätkä joukkuekaverit tienneet nauranko vai itkenkö. He luulivat leukani olevan ihan hajalla. Mä vaan nauroin siellä maassa, kertaa Pirita kokemaansa.

Perhe nimeltä Tampere Rollin´ Ho

Ulkopuolisen silmin katsoessa voisi kuvitella, että kyseistä kontaktilajia harrastaakseen täytyisi omistaa hurjat varastot aggressiivisuutta.

- Tärkeämpää on uskallus ja halu heittäytyä täysillä.

Laine ja Karhu kertovat, että vaikka kentällä ollaan tosissaan, ollaan vastapuolen kanssa pelin jälkeen hyvää pataa.

- Yhdessä lähdetään jatkoille, ei me sitten enään olla nyrkit pystyssä, naiset nauravat.

Laji onkin heille enemmänkin elämäntapa.

- Se näkyy monessakin asiassa. Ennen kävin shoppailemassa ihan normaalisti, nykyään kaikki mitä ostan, liittyy jotenkin derbyyn, pohtii Pirita.

- Uusia sukkia ja värikkäitä nauhat luistimiin, jatkaa Pirita.

Ostoskäyttäytymisen lisäksi uusi elämäntapa heijastuu myös kaveripiirin vaihtumiseen.

- Rupesin oikein miettimään kerran, että kenen kanssa vietin aikaani ennen derbyä. Me ollaan niin paljon yhdessä. Tämä on uusi iso ihana perhe! Betty BooHOo ja Electra O`SHOck päättävät.

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala