Alpakoilla pukkaa keikkaa

Sisäsiisti ja rauhallinen alpakka on suosittu vierailija erilaisissa tilaisuuksissa. Tämän on todennut liperiläinen Hanna Hartikainen, jonka alpakat vierailevat muun muassa sairaaloissa. Kahdeksan alpakan laumasta erityisesti Tessi nauttii esiintymisestä.

Alpakka
Alpakka
Elina Joutsensaari

Liperin Mattisenlahdessa asusteleva Tessi on jo kuuluisa Suomen alpakkapiireissä. Tessi on sertifioitu terapiaeläin, joka nauttii esiintymisestä täysin siemauksin.

-Tessille esiintyminen on parasta maailmassa. Hän on diiva ja hänen täytyy olla esillä. Jos on tapahtumissa hiljaista niin silloin Tessi kävelee ympäriinsä. Heti kun tulee ihmisiä ihailemaan niin hän asettuu paikoilleen, kertoo Hanna Hartikainen.

Terapiaeläiminä alpakoita käytetään jo Etelä-Suomessa, mutta muualla se on uutta toimintaa. Hanna Hartikaisella ja hänen alpakoillaan on jo kokemusta vierailuista muun muassa sairaaloissa. He ovat vierailleet esimerkiksi Paiholan psykiatrisessa sairaalassa.

-Tessi kuuluu siihen harvaan porukkaan, joka on suorittanut terapia-alpakan sertifikaatin. Sitä ei kovin moni läpäise. Pitää olla ikää ja kokemusta. Lisäksi jokaisesta tapahtumasta tehdään raportti, miten alpakka sietää ihmisvilinää ja meteliä. On ollut torvisoittokuntaa ja ilmapallot ovat poksahdelleet, selvittää Hanna Hartikainen.

Siisti eläin sisätiloissa

Alpakka sopii Hanna Hartikaisen mukaan hyvin myös sisätiloihin, koska se ei haise ja se on sisäsiisti. Esimerkiksi sairaalan osastolla se pystyy olemaan reilut kolme tuntia ilman mitään ongelmia.

Liperiläisellä Hanna Hartikaisella on tällä hetkellä kahdeksan alpakkaa. Laumaan on tulossa uusi pienokainen kun Tessi saa jälkeläisen kesällä. Uusin orhi tuli puolestaan Sveitsistä maaliskuussa.

Hanna Hartikainen luettelee lisää alpakan hyviä puolia. Hänen mukaansa alpakka syö vähemmän kuin koira ja kissa. Lisäksi alpakan villa on hieno materiaali, koska se on allergiaystävällinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Lea Joutsensaari