Euroviisut kirkastavat Landolan mainetta

Euroviisufinalisti Paradise Oskarin Landola-kitara nostattaa kitarakiinnostusta. Landoloista kysellään päivittäin. Uteluja tulee kotimaasta ja ulkomailta. Kitaroiden valmistus on tällä hetkellä pietarsaarelaisen Erkki Noromiehen käsissä. Hän värkkää Landoloita omakotitalonsa verstaassa käsityönä.

Landola-mallistoa. Kuva: YLE / Ritva Karhula

Kun Erkki Noromies oli pikkupoika, hän kävi kurkistelemassa Pietarsaaren Vanhassa Satamassa tehtaan ikkunoista, miten työmiehet hioivat kitaroiden puuosia. Pietarsaarelaiset Mattsonin veljekset olivat 1942 perustaneet Landolan kitaratehtaan. Vapaakirkollisissa seurakunnissa tarvittiin soittimia.

Mattsonin veljesten aikana kitaratehtaalla tehtiin myös mittatikkuja ja polkupyörän osia. Landola-nimi perustuu veljesten vaimojen kekseliäisyyteen. He nappasivat sen jostain. Kitaroita on rakennettu myös Purmolla ja Sandsundissa. Huippukausina valmistui 43 000 kitaraa vuodessa. USA:n, Ruotsin ja Kanadan innostuivat soittimista 1960-luvulla. Parhaimmillaan työntekijöitä oli yli sata.

Pomosta käsityöläiseksi

Noromies on ollut kitaramyyjä, Landola-tehtaan pomo ja nyt hän eläkepäivinään tekee kitaroita käsityönä omakotitalonsa verstaassa.

- Urakehitykseni on ollut vähän erikoinen, hän naurahtaa.

Noromies tuli tehtaan ruoriin 1978. Silloinkin kitaroita tehtiin noin 20 000 vuosivauhtia. Suurin osa meni vientiin. Kotiverstaassa hyllyt pursuavat uutta ja vanhaa kitaraa. Pöydällä on sähkökitaran aihio.

- Verstaassa on minun oma järjestykseni. Tiedän tarkalleen, missä tärkeät työkalut ovat, hän virtaviivaistaa meininkiä.

Nykyisin uuden kitaran voi saada noin kuukauden toimitusajalla.

Kielet kitaran värjyy

- Ei ole ollenkaan mahdotonta tunnistaa Landolaa soinnista, vaikka ei kitaraa näkisikään, kehaisee Noromies.

Hänestä on ollut koskettavaa kuulla, että Paradis Oskar soittaa vanhaa, tiettävästi isänsä kitaraa.

- Kitara on tunteiden instrumentti.

Euroviisut ovat saaneet Noromiehen puhelimen ja sähköposti laulamaan.

-Nykyisin kysellään vanhojen kitaroiden vuosiluvuista, materiaaleista ja tekniikasta aivan päivittäin, hän listaa.

Ensi vuonna Landolan perustamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Tohtoriksi väitellyt tunnettu soitinrakentaja Rauno Nieminen ja Erkki Noromies kirjaavat tuotannon vaiheet historiikiksi.

Tarvittaessa Noromies tarttuu itsekin Landolaan. Keikkamuusikon käsissä se helähtää tottuneesti.