Nimi Parainen saattaa juontaa juurensa jopa kivikaudelle

Länsi-Turunmaalla on väännetty kunnolla kättä kaupungin nimestä jo vuosien ajan. Keskustelu käynnistyi, kun viisi saaristokuntaa päätti liittyä yhteen. Liitos tapahtui vuoden 2009 alussa.

Parainen
Ilmari Kosonen
Metsänhoitaja Ilmari Kosonen on löytänyt majavalle 150 nimeä.YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Houtskarin, Iniön, Korppoon, Nauvon ja Paraisten liitoksen myötä syntyi yli 15 000 asukkaan saaristokaupunki. Valtaosa asukkaista on entisen Paraisten kaupungin alueella, ja moni haikaileekin kaupungin nimeksi juuri Paraista. Valtaosa valtuutetuista on kuitenkin Länsi-Turunmaa –nimen kannalla.

Nimestä järjestetään neuvoa antava kansanäänestys 22. toukokuuta, ja jo nyt kuntalaiset voivat äänestää kirjeitse.

Taustaa nimelle

Mutta mistä tulee nimi Parainen? Yhden version asiasta antaa entinen metsänhoitaja, jyväskyläläinen Ilmari Kosonen. Hän on työssään kiinnittänyt huomiota maastopaikkojen nimistöön.

- Metsänhoitajat joutuvat opinnoissaan ja työssään perehtymään maaperäsanastoon perusteellisesti. Jo vuosia sitten huomasin, että esimerkiksi lentohiekkakentille on olemassa paljon kansainvälistä sanastoa, joka on samaa eri maanosissa, jopa täällä Suomessa saakka, Kosonen kertoo.

Hän on tehnyt mm. Parkanon kunnasta kirjoituksen, jossa perehtyi parka-sanaan eri yhteyksissä.

- Kaikki nämä paikat, joilla on joko nimi parka, parha, parja tai paro ovat olleet ennen metsien tuloa hyvin karuja avoimia lentohiekkakenttiä. Nimi on siis tullut tuhansien vuosien takaa yhteiseen sanastoomme. Se ei ole aasian kieltä tai muinaissuomea, vaan sanon sen olevan kivikauden kieltä. Sen sitä on oltava, Kosonen perustelee sitä, että samankaltaista sanaa viljellään eri puolilla maapalloa.

Parkaisesta Parainen

- Käsitykseni on, että tämä sana parka, joka tarkoittaa huonoa, tuottamatonta ja heikkoa maata, on tullut käsitteeksi myös ihmistä koskien. Parainen on muuttunut parkaisesta, jottei ihmisille ole sanottu, että ”mitä Parkaisten parat”, Kosonen naurahtaa.

Kososen mielestä nimeä valitessa, tulisi päättäjien ja kuntalaisten tietää, mistä mikäkin nimi johtuu.

- Olen toki ulkopaikkakuntalainen, mutta kun tehdään isoa päätöstä kunnan nimestä, niin heillä on oltava kunnon tiedot, että mitä joku vanha nimi tarkoittaa. On helpompi perustella päätökset. Olen joutunut jatkamaan virallisten nimistöntutkijoiden työtä, jotka äskettäin julkaistussa paikannimikirjassa esittävät, että Parainen on henkilönimi. Minä löydän sen perustan maastosta. Parka tarkoittaa lentohiekkakenttää, Kosonen painottaa.

Lähteet: YLE Turku