PRO laajentaa paperiteollisuuden lakkoa jo maanantaina

Ammattiliitto PRO laajentaa paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakon lähes koko toimialalle jo maanantaina. Lakon aikaistusta perustellaan työantajan pyrkimyksillä kiertää ylityökieltoa ja lakkoa rikkurien avulla.

talous

Paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat olleet lakossa huhtikuusta. Tähän asti työtaistelut on kohdistettu rajoitetun ajan eri yrityksiin. Alun perin lakon neljäs vaihe oli määrä aloittaa torstaina 19. toukokuuta.

PRO:n mukaan maanantaiaamusta alkaen lakossa on 2 500 toimihenkilöä. Ainoastaan pienimmät paperintekijät on rajattu lakon ulkopuolelle. Lakkoa jatketaan 9:nteen kesäkuuta, ellei sopua sitä ennen saada aikaan.

PROn ja Metsäteollisuuden neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta katkesivat maaliskuun puolivälissä.

Palkkausjärjestelmästä suurin kiista

Suurin kiista on palkkausjärjestelmästä. PRO on vaatinut palkkausjärjestelmän kokonaisuudistusta. Työnantajaa edustava Metsäteollisuus olisi valmis vain järjestelmän arviointiin. Sen mukaan pelisääntöihin kuuluu, että tällaisten asioiden käsittely aloitetaan sopimusten ollessa vielä voimassa.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on sovitellut kiista muutaman kerran. Lonka ei ole esittänyt osapuolille seuraavaa sovitteluaikaa.

Metsäteollisuus ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitävät lakkojen aikaistusta laittomana työmarkkinatoimena.

Metsäteollisuuden mukaan lakoilla ei ole ollut vaikutusta tehtaiden toimintaan eikä laajennuksenkaan odoteta leikkaavan tuotantoa.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus