1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Santahamina

Ampumaharrastajat ahtaalla pääkaupunkiseudulla

Uudellamaalla on ampumaratoja väestömäärään suhteutettuna yli puolet vähemmän kuin muualla Suomessa. Yli 60 000 harrastajaa joutuu matkustamaan pitkiäkin etäisyyksiä päästäkseen hiomaan ampumataitojaan. Tilanne on entisestään vaikeutumassa, kun Santahaminassa ampumaradan toiminta-aikoja rajoitetaan.

Avotähtäin on saanut väistyä kiikaritähtäimen tieltä ammunnassa. Kuva: YLE / Juha Kivioja

Helsingin Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nuutinen tiedostaa olemassaolevan ongelman. Tällä hetkellä ainoa ampumarata, joka sijaitsee Kehä kolmosen sisäpuolella, on Puolustusvoimien alueen Santahamina. Myös Santahaminassa tilanne tulee tulevaisuudessa vaikeutumaan.

- Pystymme vielä toistaiseksi hoitamaan nämä pakolliset ampumakokeet, mutta meilläkin on tulossa rajoituksia ampuma-aikojen suhteen. Ilta-ajoista tullaan tinkimään ja viikonloppu aikoja karsitaan.

Santahaminassa päätös ampuma-aikojen rajoittamisesta tuli ELY-keskuksesta. Päätöksessä nostettiin meluasiat tärkeimmäksi asiaksi. Tätä kummeksutaan.

- Tämähän rata on kaikkein kauimpana asutuksessa ja melu on hyvin vähäistä, toteaa Kari Nuutinen.

Tilaa vain pienelle porukalle

Santahaminan lisäksi ampumakokeen voi suorittaa Espoon Lahnukselassa tai Sipoon Savijärvellä. Näihin paikkoihin harrastajilla tulee matkaa Helsingin keskustasta edestakaisin noin 100 kilometriä. Työpäivän jälkeen ampuma-aikaa ei jää paljokaan.

- Vain yksi ampuja voi ampua kerrallaan ja kun lasketaan, että hän ampuu täyden hirvisarjan 10 laukausta, niin se rajoittaa illan ampumamäärää huomattavasti, kiteyttää Espoon Lahnuksen hirvipäällikkö Olof Lindroos.

Espoon ampumarata sulkee ovensa arkisin kello 18 ja lyhyestä ampuma-ajasta johtuen ampujat voivat joutua jonottamaan.

- On tässä käynyt niinkin, että Helsingistä ollaan tultu tänne jonottamaan, eikä olla päästy ollenkaan ampumaan, Lindroos kertoo.

Harrastajat haluavat ampumaurheilukeskuksen Kirkkonummelle

Pääkaupunkiseudun ammunnanharrastajia edustavan neuvottelukunnan puheenjohtaja Ville Maijanen on työryhmineen tuonut pöydälle ratkaisun tilanteen kohentamiseen.

- Olemassa olevia ratoja eli Espoo Lahnusta ja Sipoon ratoja tulee kehittää, mutta ne eivät yksinään tai yhdessäkään riitä, vaan tarvitaan selkeästi uusi, kokonaan uusi ampumaurheilukeskus.

Kansainvälisen tason ampumaurheilukeskusta kaavaillaan rakennettavaksi Kirkkonummen Kauhalaan. Valmistuessaan rakennus tulisi palvelemaan kaikkia pääkaupunkiseudun ammunnanharrastajia. Uuden ampumaurheilukeskuksen kustannukset tulevat liikkumaan miljoonissa.

- Karkea työluku tällä hetkellä on noin 30 miljoonaa euroa. Valtionosuus summasta olisi 40 prosenttia, kuntien ja kaupunkien osuus toiset 40 prosenttia. Harrastajakunta maksaisi itse noin 20 prosenttia, Ville Maijanen laskee.

Tällä hetkellä asiassa odotetaan poliittista päätöstä. Maijanen peräänkuuluttaa yhteistyön merkitystä yli seutukuntien asian eteenpäin viemiseksi.

- Tarvitaan päätös että hanke tehdään. Helsingin-Espoo-Vantaan tarvitsee tehdä päätös asiasta ja sen jälkeen mukaan on mahdollista saada ympäryskuntia.

- Helsinkiä ei saa jättää asiassa yksin vaan kaikkien mukanaolo tarvitaan. Vain se mahdollistaa tarvittavat resurssit, Maijanen jatkaa.