1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkaoppaat

Pakko nähdä Palanderin talo, sanoo jo matkaopaskirjakin

Jos et Kanta-Hämeessä mihinkään muuhun kulttuurikohteeseen ehdi tutustua, käy ainakin Palanderin talossa Hämeenlinnassa. Näin kehottaa matkaopaskirja Lonely Planet Suomi-versiossaan. Palanderin talo täyttää tänä vuonna 150 vuotta, ja merkkivuosia on juhlittu Kukan päivän puutarhajuhlilla.

matkaoppaat
Puutarhajuhlat Palanderin talossa
150-vuotiasta Palanderin taloa juhlittiin Hämeenlinnassa Kukan päivän puutarhajuhlilla.YLE / Kristiina Lehto

- Palanderin talo on yksi Suomen hienoimmista kotimuseoista ehdottomasti. Se on alueen (Kanta-Hämeen) ainoa porvariskotihistoriaa esittelevä museo, ja ilman muuta aivan sitä keskeisintä hämeenlinnalaisen asumisen ja elämisen historiaa, sanoo museonjohtaja Tuulia Tuomi Hämeenlinnan kaupungin historialliselta museolta.

- Hämeenlinna on ollut puukaupunki, ja elämäntapa on ollut juuri sellainen 100 vuotta sitten kuin Palanderin talossa nyt esitetään. Palanderin talo on huomioitu myös kansainvälisesti eli legendaarinen matkaopaskirja Lonely Planet nostaa Suomi-versiossaan Palanderin talon Kanta-Hämeessä tällaiseksi must see -kohteeksi, eli jos et mitään muuta ehdi, käy ainakin täällä.

Simaa ja pumpernikkeleitä

Nykyään Palanderin talona tunnettu rakennus on seurannut Hämeenlinnan menoa Lukiokadun ja Linnankadun risteyksessä jo 150 vuoden ajan. 1800-luvun lopulla talossa elettiin vilkasta porvariselämään, nyt kotimuseona meno on rauhallisempaa.

Kukan päivänä oli kuitenkin syytä juhlaan, kun Palanderin talo kutsui vieraita 1800-luvun puutarhajuhliin, Flooran päivää viettämään.

Juhlilla nautittiin - tietenkin - simaa, pumpernikkeleitä ja korvapuusteja sivistyneen seurustelun ja kuorolaulun lomassa.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko

Lue seuraavaksi