Nettikiusaaminen jää usein piiloon

Kiusaaminen netin ja kännykän välityksellä on Suomessa vähäisempää kuin Euroopan maissa keskimäärin. Sähköisen kiusaamisen uhriksi joutuu arviolta kaksi prosenttia suomalaisista peruskouluikäisistä. Nuoret kuitenkin usein salaavat kiusaamisen vanhemmiltaan.

Kotimaa
Tietokoneen näppäimistö.
YLE

Sähköinen kiusaaminen on nuori käsite, ainakin tilastojen mukaan sitä on ollut vain kymmenisen vuotta.

Kiusaaminen on jo ehtinyt muuttaa muotoaan, sillä kun 2000-luvun alussa kiusattiin tekstiviestein, nyt sitä tehdään paljolti sosiaalisessa mediassa.

Nuoret eivät kerro

Hoitotieteen professori Maritta Välimäki Turun yliopistosta tähdentää, että kiusaaminen on monimutkainen vyyhti.

Moni tapaus jää myös tilastoimatta, sillä nuoret eivät kerro vanhemmilleen kiusaamisesta. He pelkäävät menettävänsä kännykkänsä tai oikeutensa käyttää nettiä.

- Me vanhemmat tapaamme reagoida näin. Helposti käy kuitenkin niin, että nuori eristetään ystävistään ja kiusaamisen uhrista tulee tavallaan sijaiskärsijä, sanoo Välimäki.

Uhrina voi olla myös opettaja

Myös opettajia kiusataan sähköisesti. Opettajien ammattijärjestöjä EU:ssa edustava Susan Flocke sanoo, että pahimmassa tapauksessa pieni ajattelematon teko voi jopa tuhota opettajan uran.

- Useinkaan nuori ei ajattele mitä hän tekee. Kirjoitus tai muokattu kuva opettajasta voi netissä vaikuttaa koko opettajan loppuelämään, sanoo Flocke.

Vanhempien tulisi olla valppaina

Vaikka sähköinen kiusaaminen onkin Suomessa hieman vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin, on yksikin tapaus liikaa.

Psykologian professori Peter Smith Lontoon yliopistosta vaatii, että sekä opettajien että vanhempien tulee pysyä kärryillä nuorten puuhista.

- Se ei ole välttämättä niin monimutkaista kuin miltä se kuulostaa. Lähtökohtana voi pitää monia "tavallisen elämän" käyttäytymissääntöjä, ne vain tuodaan sähköiseen maailmaan, sanoo Smith.

Ei pelkästään nuorten ongelma

Nettikiusaaminen ei ole pelkästään nuorten ongelma. Professori Peter Smith myöntää, että tshekkiläisessä tutkimuksessa on äskettäin löydetty kiusaamista myös ikäväestön keskuudessa.

Usein kuitenkin kiusaaja on kiusattua huomattavasti nuorempi, netin etevämpi käyttäjä.

Lähteet: YLE Turku / Ari Welling