Tuomioja: Hallituspohja ei vielä ratkaistu

SDP:n hallitusneuvottelijoihin kuuluva kansanedustaja Erkki Tuomioja muistuttaa, ettei hallituspohjaa ole vielä ratkaistu. TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Tuomioja väläytti mahdollisuutta, että perussuomalaisten ja vasemmistoliiton osallistumista hallitusneuvotteluihin voitaisiin vielä katsoa uudelleen. Tuomiojan mukaan hallitustunnustelijan vaihdoskaan ei ole täysin mahdotonta.

Vaalit 2011
Erkki Tuomioja
YLE

Tuomioja tunnusti Ykkösaamussa, ettei muista tilannetta, jossa hallituksen muodostaminen olisi ollut yhtä vaikeaa.

- En ole koskaan kokenut, että Suomessa on ollut näin kimuraista poliittista tilannetta. Se voi johtaa siihen, että tässä joudutaan katsomaan vielä muitakin vaihtoehtoja.

Tuomioja myönsi, että SDP olisi halunnut perusuomalaiset mukaan hallitusneuvotteluihin. SDP haluaisi myös edelleen selvittää, mitkä ovat vasemmistoliiton halut olla mukana hallituksessa.

- Edelleenkin toivon, että saattaisi syntyä sellainen tilanne, jossa perussuomalaiset saattaisivat sittenkin tähän mahtua.

Tuomioja ei lähtenyt erittelemään, miten tälläinen tilanne voisi syntyä. Hän muistutti, että vaalien selkein viesti oli kansan tyytymättömyys nykyisen hallituksen politiikkaan.

- Se on johtanut eriarvoisuuden ja tuloerojen kasvuun, mikä murentaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion perustaa. Olisin toivonut että perussuomalaiset olisivat olleet mukana korjaamassa tätä tilannetta.

- Peruslähtökohta on se, että perussuomalaiset ovat itse tehneet ratkaisunsa. Me emme ole se, joka on sulkenut heiltä ovea.

Soini: Päätös pitää

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi puolestaan Ykkösaamussa, ettei puolueen kanta EU:n kriisipaketteihin ja hallitusneuvotteluihin muutu.

- Kun Portugalin paketti tehtiin, annettiin lupa mennä pysyvässä vakausmekanismissa eteenpäin ja kasvattaa Suomen vastuita. Emme me tule tätä hyväksymään koko vaalikauden aikana.

- Kyllä se siltä osin on selvää, Soini vastasi kysymykseen puolueen mahdollisesta osallistumisesta hallitusneuvotteluihin.

SDP pohtii osallistumistaan

SDP miettii viikonlopun yli osallistumistaan hallitusneuvotteluihin.

Tuomioja muistutti, että vielä on avoinna, minkä puolueiden kesken hallitusneuvotteluja lopulta käydään. Kysymystä hallitustunnustelijan mahdollisesta vaihdoksesta Tuomioja ei halunnut lähteä pohtimaan.

- Hallitustunnustelija nyt katsoo vielä, minkälaisia vastauksia hän saa. Sitten on hänen johtopäätöstensä aika, jos sellaisia tulee. Katsotaan nyt.

Vihreät päättivät lauantain vastaisena yönä osallistumisestaan, mutta asettavat tiukkoja ehtoja neuvotteluihin lähdölle. Tämä ei Tuomiojaa yllättänyt.

- En kuullut vielä kenestäkään, joka olisi lähtenyt hallitusneuvotteluihin löysin ehdoin. Onhan se tietysti vähän käännetty järjestys. Yleensä hallitustunnustelija esittää kysymyksiä, mutta tämä prosessi on joka suuntaan neuvotteluprosessi, hän totesi.

- Jos ja kun istumme neuvottelemaan hallitusohjelmasta, niin kyllä minusta vihreät tähän koalitioon hyvin mahtuvat. Esimerkiksi perusturvan osalta heidän vaatimuksensa on täysin sama kuin meidän vaatimuksemme, Tuomioja sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset