Kehitysvammaisen seksuaalisuus on tabu

Kehitysvammainen tarvitsee seksuaalikasvatusta, koska hänelläkin on tarpeita, muistuttaa pari- ja seksuaaliterapeutti Kirsi-Marja Luoma-aho. Neuvoissa tärkeitä ovat selkeät sanat ja kuvat, koska asioiden ymmärtäminen voi olla vaikeaa.

Kotimaa
Pariskunta kävelemässä.
YLE / Toni Pitkänen

Kehitysvammaisen ihmisen fyysinen kehitys etenee normaaliin tahtiin, mutta psykososiaalinen ja emotionaalinen kehitys tulee viiveellä.

Psyykkinen murrosikä voi tulla vasta yli 20-vuotiaana. Silloin on tärkeää antaa seksuaalikasvatusta ja -neuvontaa sekä nuorille, heidän perheilleen että kouluille, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti Kirsi-Marja Luoma-aho. Hän työskentelee Helsingin sosiaaliviraston vammaispalvelun kotihoidon ohjaajana.

- Kehitysvammaisen kanssa käydään läpi sellaisia asioita kuten minkä ikäinen hän on, millainen hänen kehonsa on, ja miten ihminen kasvaa pojasta mieheksi tai tytöstä naiseksi.

Luoma-ahon mielestä tärkein oppi on se, että itsestään täytyy tykätä.

- Tärkein asia on opettaa, että sinä olet arvokas, kaunis ja ihana. Sinulla on oikeus kehoosi, oikeus kosketella ja tutkia sitä. Näin annetaan itsetuntoa ja voimaa, tunnetta siitä, että on arvokas. Silloin ihminen oppii rakastamaan ja kunnioittamaan itseään.

Terapeutti voi auttaa opettamisessa

Kaikkia asioita ei ole kuitenkaan helppo ymmärtää. Luoma-aho painottaa, että tieto on tarjottava vastaanotettavassa muodossa.

- Kun tietoa annetaan, on tärkeää, että ihminen ymmärtää sen. Sanojen pitää olla selkeitä ja helppoja. Ihmisen kunnioitusta on myös se, että annetaan oikea määrä oikeaa tietoa.

Asioiden opettamisessa auttavat kuvat ja videot. Myös terapeuttia voi käyttää apuna asioiden opettamisessa nuorelle esimerkiksi itsetyydytyksestä kertomisessa.

- Terapeutti ei toki koske asiakkaaseen, mutta opettaa esimerkiksi käsistä pitäen, Kirsi Luoma-aho kertoo.

Hän muistuttaa, että vammautuneet ihmiset voivat hyötyä seksivälinekauppojen apuvälineistä.

Ehkäisymenetelmää harkittava

Seksuaalikasvatuksessa on tärkeää käsitellä myös sopivia ehkäisymenetelmiä. Kondomin käyttö voi olla liian hankalaa kehitysvammaiselle.

- Se vaatii niin hienomotorisia taitoja, että sitä ei välttämättä opi käyttämään, Luoma-aho sanoo.

Pitkäkestoiset mentelmät kuten pillerit tai kapselit ovatkin yleisiä.

Lähteet: YLE Helsinki