Himopyöräilijä polkee huolet pois työmatkalla

Työmatkapyöräilija saa parhaat ideansa ja suurimmat fiilikset pyörän selässä. Sairaanhoitaja Tiina Heino syttyy jo nähdessään kauniin pyöränsä ja polkee "Miss Helsingillä" 6000 kilometriä vuodessa.

terveys
Tiina Heinon työmatka on kolmekymmentä kilometriä, lepohetki Verkatehtaan puistossa
YLE / Miki Wallenius

Tervakoskelaiselle Tiina Heinolle pelkästään pokupyörän näkeminen pihamaalla pistää ideat liikkeelle ja kunnon pyörälenkki hoitaa sekä kroppaa että mieltä. Sairaanhoitajana hän tietää, että pyöräilessä sekä hormonit että endorfiinit lähtevät liikkeelle. Kun kudokset ja aivot virkistyvät onkin itsestäänselvää, että parhaat ideat syntyvät pyörän selässä ja työmatkalla.

Heino tekee vaativaa esimiestyötä ja katsoo, että henkisen kunnon ylläpito vaatii fyysistä rasitusta. Työmatka Tervakoskelta Hämeenlinnaan on yhteensä vain 54 kilometriä eli "helppo lenkki". Kun Heino hän asui Tuuloksessa, hänen työmatkansa Lahteen oli jo yhteen suuntaan tuo 50 kilometriä. Aikaa pyörän selässä menee matkaan tunti tai vähän alle.

- Saan parhaat asiat ja ideat sekä tunteet juuri pyörän selässä. Se antaa voimaa arkeen joka päivä. Kuljen pyörällä nopeammin kuin bussilla ja saan jopa nukkua pidempään. Ei mun ei tarvitse kamppailla itseni kanssa lähdenkö ajamaan vai en, selittää Heino jokapäiväistä pitkää työmatkaansa.

Onni asuu pyörän päällä

Tiina Heinon mielestä hän on onnekas, kun saa viilettää aamuisin tunnin verran töihin ja samalla miettiä ja aukoa mm. työelämän solmuja. Työmatkapyöräily on oivaa liikuntaa, eikä jokapäiväisen pyörälenkin jälkeen tarvitse muuta kuntoilua harrastaa. Himopyöräilijän mukaan työnantajat olisivat viisaita, jos kannustaisivat työntekijöitä liikkumaan. Monet krempat jäisivät syntymättä, jos hissi korvattaisiin portaiden käytöllä ja auto polkupyörällä.

- Ei kaikkien tarvitse polkea kymmeniä kilometrejä päivässä, vähempikin riittää, toteaa Tiina Heino.

Sää on yhteistyökumppani

- Ankara vastatuuli ja tiukka sade tuovat menoon lisää vääntöä, ja erityisesti vastatuuli kasvattaa luonnetta ja reisiä, toteaa Tiina Heino, jonka iho on jo nyt ruskeaksi paahtunut. Hyväkuntoinen pyöräilijä sanoo vuodessa polkevansa 6000 kilometriä kuuden kuukauden aikana. Pyöräilykausi on hänellä huhtikuusta lokakuuhun.

Heinon mukaan autoilijat ja pyöräilijät voisivat molemmat korjata asennettaan, että yhteistyö liikenteessä sujuisi nykyistä paremmin.

Innokas pyöräilijä muistuttaa vielä yhdestä pyöräilyn valtista eli parkkeerauksesta, joka on aika helppoa verrattuna autoilijoihin. Mutta pyörätelineiden suunnittelijat saavat Heinolta tukkapöllyä: Ei niitä telineitä ole pyöräilyä harrastava suunnitellut, niin hankalia ne ovat käyttää.

Miss Helsinki?

Ai niin ja se pyörä. Nykyään Tiina Heinolla on hybridipyörä, jonka lapset ovat ristineet Miss Helsingiksi.

Lähteet: YLE Häme