1. yle.fi
  2. Uutiset

Vierumäellä rakennettiin voittajajoukkueen henki

Monissa Suomen jääkiekkomaajoukkueissa on ollut voittaja-ainesta, vaikka vasta kaksi kertaa on kyetty voittamaan maailmanmestaruus. Johtaja Mika Saarinen Vierumäen kansainvälisestä jääkiekon kehittämiskeskuksesta arvioi, että nyt tärkeintä oli joukkueen kesken rakentunut luottamus.

Vierumäki

- Jokainen joukkueen jäsen pelaajista johtoon teki tehtävänsä. Kun tapahtui virhe, joku toinen nousi paikkaamaan sen. Luottamus siihen, että joukkue toimii oli, ratkaisevan suuri, kuvailee Saarinen voittajajoukkueen olemusta.

Suomen urheiluopisto on ollut pitkään huippujääkiekon kotipesä.

Maajoukkueet leireilevät urheiluopistolla 6-7 viikon ajan ennen varsinaista turnausta.

- Joukkueen rakentamisprosessi alkaa ensimmäisestä leiristä. Silloin luodaan tavoitteena oleva unelma ja rakennetaan suuntaviivat unelman toteuttamiseksi. Jokainen mukaan valittu pelaaja osallistuu joukkueen identiteetin rakentamiseen omista kyvyistään ja taidoistaan käsin. Vierumäellä arvioidaan, kuka pääsee lopulta mukaan, kertoo Saarinen.

Starat eivät aina kykene rakentamaan joukkuetta

- Tärkeintä on se, että joukkue hitsautuu yhteen ja sillä on yhteinen päämäärä. Parhaat yksilöt eivät aina tee parasta joukkuetta, muistuttaa Mika Saarinen.

Hän kuitenkin myöntää, että tällä kertaa myös maailman luokan pelaajat tekivät hyvää tiimityötä.

Finaalipelissä voi Saarisen mukaan tapahtua mitä vain.

- Vahvaksi etukäteen luokiteltu Ruotsi menetti kyvyn suoriutua, kun huomasi suomalaisten asettamat rajat. Finaalipelissä prosessitavoitteet katosivat. Kokemus siitä, että tulostavoitteetkin alkoivat kadota, vei joukkueelta suorituskyvyn. Ruotsille tämä tapahtui, kun ottelu oli 3-1 Suomen hyväksi. Silloin ruotsalaisten kehonkieli alkoi kertoa uskon puutteesta, opastaa Saarinen huippujääkiekon saloihin.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi