1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stressitesti paljasti uusia heikkouksia Leningradin ydinvoimalassa

Sosnovyi Borin ydinvoimalassa harkitaan uusia parannuksia turvajärjestelmiin Fukushiman ydinturman vuoksi. Hiljattain pidetyssä valmiusharjoituksessa huomattiin, että esimerkiksi jäähdytyksen varavoimajärjestelmässä on puutteita. Leningradin voimalaa pidetään edelleen Suomen isoimpana ydinuhkana, vaikka laitoksen turvallisuutta on parannettu merkittävästi neuvostoajoista.

Ulkomaat
Leningradin ydinvoimalan turbiinihalli.
Leningradin ydinvoimalan turbiinihalli.Rosenergoatom

Säröinen miesääni laskee numeroita venäjäksi Leningradin ydinvoimalan keskusradiosta. Suomenlahden etelärannalla sijaitsevan voimalan ja Sosnovyi Borin suljetun atomikaupungin hälytysvalmiutta kokeillaan joka keskiviikko.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Venäjän johto määräsi ydinvoimalat pikaiseen tarkastukseen, eräänlaiseen stressitestiin. Leningradin voimalaitos selvisi valmiusharjoituksesta hyvin, kehuu voimalaitoksen johtaja Vladimir Pereguda.

- Pidimme valmiusharjoitukset niin kuin muutkin laitokset ja tulokset olivat myönteisiä. Harjoituksissa kiinnitettiin huomiota epätodennäköisiin tapahtumiin, kuten merenpinnan nousuun viidellä metrillä, Pereguda kertoo suomalaistoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa voimalaitoksella.

Osa laitteista vanhentuneita

Leningradin voimalan vanhin yksikkö on pian 40-vuotias, joten puutteitakin stressitestissä paljastui. Polttoainetta jäähdytysjärjestelmän varageneraattoreihin riittää vain kahdeksaksi päiväksi. Fukushimassa juuri dieselgeneraattoreiden lamaantuminen johti jäähdytysveden puutteeseen ja polttoainesauvojen ylikuumentumiseen.

- Sosnovyi Borissa esille on ainakin tullut se, että varavoimadieseleiden polttoainevarastoja pitää kasvattaa ja lisäksi täytyy varautua toimittamaan liikkuvia lisäsähkögeneraattoreita tarpeen mukaan, sanoo laitoksella vieraillut Säteilyturvakeskuksen Venäjä-asiantuntija Heikki Reponen.

Onnettomuusriski aiempaa pienempi

Reponen kiittelee venäläisiä siitä, että Fukushiman opetukset on otettu vakavissaan. Venäjän ydinvoimakorporaatio Rosenergoatom on sijoittanut viime vuosina tuntuvasti rahaa Leningradin voimalan turvallisuuden parantamiseen. Tulosta on tullut, sillä onnettomuuden laskennallinen todennäköisyys oli vielä neuvostoaikana kerran sadassa vuodessa, nyt se on kerran 10 000 vuodessa. Tästä huolimatta Leningradin voimala on edelleen Suomen suurin säteilyonnettomuusuhka: kymmeniä vuosia vanhojen reaktoreiden kaikkia osia ei voida mitenkään uusia.

Vanhat voimalat ovat korjausten myötä kuitenkin saaneet Venäjän viranomaisilta tuntuvan jatkoajan. Reaktorit suljetaan vuosina 2018 - 2026. Parin kilometrin päähän valmistuu vuosina 2014 - 2019 neljä länsimaiset turvallisuusvaatimukset täyttävää reaktoria. Vanhoja reaktoreita ei kuitenkaan aiota ajaa alas ennen jatkoajan päättymistä.

- Ei ole mitään syytä poistaa niitä käytöstä, vakuuttaa vanhan voimalaitoksen johtaja Pereguda.

Viime vuonna Leningradin atomivoimalassa tilastoitiin kymmenen käyttöhäiriötä. Venäjän ydinvoimaloita pyörittävä Rosenergoatom vakuuttaa että, tänä vuonna suuntaus on parempaan päin.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen, Sosnovyi Bor

Lue seuraavaksi